Výbor pre meranie emisií pokračuje vo vyšetrovaní emisného škandálu automobiliek

emisie

Parlamentný výbor pre testovanie emisií v automobilovom priemysle (EMIS), ktorý bol zriadený po škandále dieselgate, pokračuje vo svojej vyšetrovacej činnosti. Jeho členov tentokrát zaujíma politický rozmer celej kauzy. Poslanci budú dnes preto spovedať bývalého komisára pre podnikanie a priemysel Güntera Verheugena, ktorý bol šéfom rezortu v rokoch 2004 až 2010. Parlament okrem toho pripravuje novú legislatívu ohľadne merania emisií z automobilov.

Günter Verheugen bol komisárom pre podnikanie a priemysel v rokoch 2004 až 2010. S meraním emisií sa začalo podvádzať už počas jeho mandátu v roku 2009, na čo sa prišlo až minulý rok. Poslancov zaujíma, ako je vôbec možné, že sa to mohlo stať, a ako sa vtedy dohliadalo na testovanie. Bývalý komisár bude preto dnes odpovedať na ich otázky. Spoločná schôdza bola pôvodne naplánovaná už na 14. júla, no komisár vtedy pozvanie odmietol. Okrem neho si poslanci vypočujú aj zástupcov francúzskej dodávateľskej firmy Faurecia, ktorá je trhovým lídrom vo vývoji technológií slúžiacich na meranie emisií ľahkých a úžitkových vozidiel.

emisie Výbor už hovoril s automobilkami i obchodnými organizáciami

Výbor EMIS si na začiatku svoju vyšetrovania vypočul zástupcov viacerých akademických inštitútov, obchodných a mimovládnych organizácií. Na otázky poslancov prišli odpovedať aj predstavitelia automobiliek Mitsubishi, Renault a Volkswagen. Okrem nich sa poslanci rozprávali aj s bývalým komisárom pre životné prostredie Stavrosom Dimasom (2004-2010). Všetku svoju doterajšiu činnosť výbor zhrnul vo svojej priebežnej správe, ktorá obsahuje aj program na druhú polovicu jeho jednoročného mandátu. 13. septembra by malo o nej hlasovať parlamentné plénum.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Na rad prídu i ďalší komisári

Ďalšia schôdza výboru je naplánovaná na pondelok 5. septembra, počas ktorej budú jeho členovia spovedať Janeza Potočnika, komisára pre životné prostredie v rokoch 2010-2014 a jeho kolegu Antonia Tajaniho, ktorý mal vtedy pod palcom rezort podnikania a priemyslu.

Vyšetrovanie

Výbor EMIS bol založený 2. marca 2016 potom, ako v septembri 2015 automobilka Volkswagen priznala, že v USA podvádzala pri meraní emisií zo svojich áut. Hlavným cieľom výboru je vyšetriť, či nebolo poručené alebo nesprávne aplikované právo EÚ v oblasti merania emisií a to bez toho, aby tým  narušil právomoci národných súdov alebo európskeho súdu. Parlament a Rada okrem toho pracujú na novej a lepšej legislatíve pre túto oblasť.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices