Európsky parlament v kocke

Europsky parlament v kocke

Poslanci Európskeho parlamentu, ktorých je dokopy 751, zastupujú 500 miliónov občanov EÚ. Viete však, ako pracujú a ako sa zoskupujú? Odpovede nájdete v stručnej infografike.

Európsky parlament je jedinou priamo volenou inštitúciou EÚ a jedným z najväčších parlamentných zoskupení na svete. Jeho 751 členov zastupuje pol miliardy občanov z 28 krajín, ktorí si ich v priamom hlasovaní volia každých päť rokov.

Politické skupiny

Poslanci Európskeho parlamentu sa zoskupujú do politických skupín a to nie podľa svojej národnosti, ale podľa politickej príslušnosti. V Parlamente je ich momentálne osem.

Politické skupiny zohrávajú v Parlamente veľmi dôležitú úlohu. Sú kľúčovými hráčmi pri vytváraní väčšiny, pokiaľ ide o hlasovanie o legislatíve, rozpočte alebo iných otázkach. Stanovujú agendu Parlamentu a výrazne sa podieľajú na výbere jeho predsedu a iných predstaviteľov.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Výbory

Európsky parlament má dvadsať stálych výborov, dva podvýbory (pre ľudské práva a obranu a bezpečnosť) a dva vyšetrovacie výbory (pre emisie v automobilovom priemysle a Panama Papers). Vyšetrovacie výbory sa zaoberajú špecifickými otázkami počas časovo ohraničeného obdobia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices