Lajcak Pariz
Minister Lajčák v Paríži. PHOTO: archív MZV.

Minister Lajčák v Paríži: EÚ potrebuje novú zjednocujúcu víziu

O predstavách Slovenska v diskusii o budúcnosti Európskej únie hovoril vo štvrtok v Paríži minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na výročnej porade francúzskych veľvyslancov.

Na vystúpenie ho pozval francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault. Okrem slovenského ministra sa na podujatí zúčastnili aj ministri zahraničných vecí Luxemburska Jean Asselborn, Holandska Bert Koenders, komisár EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti Pierre Moscovici a bývalý predseda Európskej rady Herman van Rompuy.

„Je zrejmé, že EÚ potrebuje novú, zjednocujúcu víziu, ktorá zvýrazní jej silné stránky a eliminuje jej slabiny,“ konštatoval minister M. Lajčák pred francúzskymi veľvyslancami a poukázal na to, že slabé stránky Únie sa ukázali v sérii kríz a výziev, ktorým Únia čelí v poslednom období – počnúc finančnou a ekonomickou krízou, cez migračnú krízu až po rozhodnutie Británie vystúpiť z EÚ.

„V diskusiách o budúcnosti európskeho projektu si musíme povedať kde vidíme priority, aké reformy chceme robiť a akú mieru integrácie si želáme,“ zdôraznil minister M. Lajčák a pripomenul, že v tomto procese treba zohľadniť úlohu a právomoci členských štátov a európskych inštitúcií a zachovať medzi nimi rovnováhu.

„Namiesto toho, aby sme rozoberali, či chceme viac Európy alebo menej, mali by sme sa sústrediť na to ako zabezpečiť lepšiu Európu. A to si okrem iného vyžaduje aj lepšiu a zrozumiteľnejšiu komunikáciu európskych elít a inštitúcií s občanmi,“ uviedol minister M. Lajčák. Zásadnú diskusiu v tomto smere by mal odštartovať Bratislavský summit lídrov EÚ 16. septembra, od ktorého Slovensko očakáva načrtnutie zásadnej vízie skôr ako detailné technické diskusie.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Minister M. Lajčák sa v príhovore k francúzskym veľvyslancom venoval aj následkom britského rozhodnutia o odchode z EÚ a na budúcne fungovanie Únie. „V súvislosti s brexitom si musíme čo najskôr zadefinovať, ako bude tento proces prebiehať a aká má byť EÚ po odchode Británie. Rokovania s Londýnom musíme viesť v pozitívnom duchu a snažiť sa o zachovanie čo najlepších vzťahov. Tento proces ale nemôžeme neúmerne odkladať, aby sme zbytočne nepredlžovali obdobie neistoty pre našich i britských občanov,“ konštatoval minister M. Lajčák.

Pred vystúpením na výročnej porade francúzskych veľvyslancov, ktoré bolo štvrtým takýmto podujatím, na ktoré bol v rámci členských krajín EÚ pozvaný v priebehu posledných dvoch týždňov, absolvoval minister M. Lajčák aj neformálnu pracovnú večeru s francúzskym rezortným kolegom J.-M. Ayraultom. Zúčastnili sa na nej aj ministri zahraničných vecí Luxemburska a Holandska J. Asselborn a B. Koenders, a expredseda Európskej rady H. van Rompuy. Predmetom diskusií bolo hodnotenie situácie vo vnútri EÚ a v jej susedstve.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices