zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 34. týždňa 2016

Brexit zatiaľ ekonomiku nebrzdí. Tej nemeckej aj britskej sa darilo.

EUROZÓNA: Podnikateľská aktivita v eurozóne v auguste stabilne, hoci iba mierne, posilňovala. Región tak naďalej prejavoval len malé obavy z vplyvu vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie. Zložený index nákupných manažérov [PMI] eurozóny zahŕňajúci odvetvia služieb a priemyslu, ktorý zostavuje agentúra IHS Markit, v auguste mierne posilnil, a to na úroveň 53,3 bodu z júlovej hodnoty 53,2 bodu. Index má rozsah 100 bodov, pričom hodnota nad hranicou 50 bodov signalizuje rast podnikateľskej aktivity. Augustová hodnota indexu nákupných manažérov eurozóny potvrdzuje, že firmy v menovom bloku nie sú príliš znepokojené rozhodnutím Británie vystúpiť z Európskej únie.

HDP – NEMECKO, VEĽKÁ BRITÁNIA, FRANCÚZSKO: Medzikvartálny rast nemeckého HDP sa v 2. štvrťroku mierne spomalil. Ekonomika krajiny počas apríla až júna oproti 1. štvrťroku podľa sezónne a kalendárne upravených údajov posilnila o 0,4 %. Vyplynulo to z najnovších údajov nemeckého štatistického úradu, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Úrad zároveň uviedol, že k rastu HDP prispel najmä zahraničný obchod. V 1. štvrťroku nemecké hospodárstvo medzikvartálne posilnilo o 0,7 %. Medziročné tempo rastu nemeckej ekonomiky sa ale v 2. kvartáli zrýchlilo. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa nemecké hospodárstvo počas apríla až júna zväčšilo o 3,1 %. Išlo o najvýraznejšie medziročné posilnenie ekonomiky krajiny za päť rokov. V prvom kvartáli sa nemecký HDP medziročne zväčšil o 1,5 %. Pozitívne správy ale prišli minulý týždeň nielen z nemeckej, ale aj z britskej ekonomiky. Prekvapivo sa totiž v druhom kvartáli darilo aj britskému hospodárstvu, ktorého HDP medzikvartálne vzrástlo o 0,6 %. Britský HDP pravdepodobne potiahli výdavky domácností, investície a produkcia priemyselníkov. Nie príliš pozitívne čísla však vykázala francúzska ekonomika. Francúzsky HDP v 2. kvartáli 2016 podľa odhadov medzikvartálne stagnoval, zatiaľ čo v 1. kvartáli 2016 vykázal rast o 0,7 %. Na svedomí to pravdepodobne má spotreba domácností, ktorá stagnovala.

USA: Americkej ekonomike sa ale na základe predbežných odhadov nedarilo tak, ako sa spočiatku očakávalo. Americké ministerstvo obchodu v závere uplynulého týždňa informovalo, že ekonomika USA v 2. tohtoročnom štvrťroku pravdepodobne mierne spomalila a vzrástla len o 1,1 %, pričom predchádzajúce odhady ministerstva hovorili o raste o 1,2 %. Dôvodom tohto slabšieho rastu boli podľa ministerstva nižšie zásoby a menšie investície do budov a zariadení, čo však malo byť do určitej miery vykompenzované výraznejšími výdavkami spotrebiteľov.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Rozpočtový úrad amerického Kongresu [CBO] zredukoval prognózu rastu ekonomiky USA v najbližších 10 rokoch. Čiastočným dôvodom je aj slabý hospodársky rast od začiatku tohto roka. CBO predpokladá, že HDP USA v tomto roku posilní o 2 %. V najbližšom desaťročí však bude podľa úradu americká ekonomika v priemere ročne posilňovať iba o 1,8 %. Januárová predikcia CBO rátala s tým, že v rokoch 2016 až 2026 bude ekonomický rast krajiny v priemere 2 % ročne.

ROPA: Medzinárodná agentúra Moody’s vo svojej správe uviedla, že ceny ropy zo strednodobého hľadiska zostanú nízke a budú sa pohybovať v pásme 40 až 60 USD za barel. Z krátkodobého hľadiska budú vyššie ceny ropy prospešné predovšetkým pre Kuvajt, Katar a Omán, keďže tieto krajiny sú v oblasti vládnych príjmov viac závislé od ropy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices