maňka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: European Parliament 2016

Vladimír Maňka: EÚ môže prísť o státisíce pracovných miest

Už na budúci týždeň sa majú začať rokovania o novom systéme vlastných zdrojov, ktorým predchádzal dvojročné analýzy. Ako v rozhovore pre agentúru SITA uviedol europoslanec za Smer-SD Vladimír Maňka, cieľom tohto systému je docieliť, aby rozpočet Európskej únie nebol závislý od politickej, či ekonomickej situácie v členských štátoch.

Existujú totiž tendencie, že niektoré krajiny majú problém plniť si svoje záväzky do rozpočtu EÚ. „Tento systém by mal pomôcť aj tomu, aby pracovné miesta v našich podnikoch nevytláčali lacné výrobky z tretích krajín a aby naše podniky nemuseli sťahovať výrobu mimo EÚ,“ povedal Vladimír Maňka. Podľa neho už tento problém pociťujeme aj na Slovensku – v oceliarskom priemysle na východe krajiny. „Hrozí, že Európa príde o stovky tisíc pracovných miest a tomu musíme zabrániť. Žiadna krajina v EÚ samostatne tieto problémy nedokáže vyriešiť. Riešenie môžeme zvládnuť len spoločne.“

Počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie sa začne diskutovať aj o podobe eurofondov po roku 2020. Vladimír Maňka zdôraznil, že sa určite neskončí pomoc Európskej únie krajinám a regiónom, ktoré budú zaostávať, alebo kde bude vysoká nezamestnanosť, či štrukturálne problémy. Budú pomáhať pri riadení verejných financií, zostavovaní rozpočtov, ale aj pri riadení dlhu a spravovaní príjmov.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Podľa Vladimíra Maňku sme členstvom v Únii doteraz veľa získali. „Eurofondy sme začali čerpať vo forme predvstupových fondov ešte pred naším vstupom do EÚ. Do dnešného dňa nám toto financovanie pomohlo na Slovensku vytvoriť približne 90-tisíc nových pracovných miest. Ďalšie výhody nášho členstva priniesli ďalších viac ako 90-tisíc pracovných miest,“ uviedol europoslanec. A do roka 2020 podľa neho Slovensko aj vlastnou zásluhou získa ešte viac zdrojov.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices