Barackovi Obamovi nepristavili na letisku v Číne schodíky. Agenti sa pohádali

CHANG ČOU / Uvítací ceremoniál pre amerického prezidenta Baracka Obamu na letisku v čínskom meste Chang-čou poznamenalo hneď niekoľko nepríjemných incidentov. Vedenie letiska nenechalo pre hlavu USA pristaviť príslušné schodíky, aby mohla zo svojho špeciálu zísť na červený koberec, a na ploche vypukla hlasná hádka medzi členkou americkej delegácie a čínskym bezpečnostným agentom.

Barack Obama prišiel do východnej Číny v sobotu na summit skupiny najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa začal v nedeľu. V sobotu rokoval šéf Bieleho domu so svojím čínskym proťajškom.

Agenti v akcii

Agent sa tiež pokúsil zabrániť poradkyni prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Susan Rice, aby sa k svojmu šéfovi pridala. Zasiahnuť museli americkí agenti.

Sám Obama, ktorý hádku podľa amerických médií nevidel, ale v nedeľu vyhlásil, že si nemyslí, že by problémy s tlačou na letisku odrážali problémy v americko-čínskych vzťahoch. Podobné napätie podľa neho nastáva vždy, keď Biely dom vyjednáva, koľko amerických novinárov bude môcť sprevádzať prezidenta a zahraničného vodcu. Biely dom sa nebude ospravedlňovať za to, že podporuje prístup tlače, dodal Obama. „Nezanechávame naše hodnoty a ideály za sebou, keď tieto cesty podnikáme,“ povedal. Význam incidentu ale nechce preceňovať.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Trump

Spojené štáty oficiálne oznámili OSN zámer odstúpiť od Parížskej dohody o klíme

Spojené štáty americké oficiálne oznámili Organizácii Spojených národov (OSN) svoj zámer odstúpiť od Parížskej dohody …

Consent choices