Miroslav Lajčák na medziparlamentnej konferencii v Bratislave. PHOTO: Archív MZV.

Minister Lajčák: Európsky projekt bude skompletizovaný až po prijatí krajín západného Balkánu

„Rozširovanie Európskej únie je strategická investícia do jej bezpečnosti a prosperity,“ vyhlásil v nedeľu na Medziparlamentnej konferencii o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Konferenciu v Bratislave usporiadala Národná rada SR v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ a minister M. Lajčák bol pozvaný, aby hovoril o jednej z predsedníckych priorít SR– rozširovaní Únie.

Minister M. Lajčák pred zástupcami parlamentov z členských i partnerských krajín ocenil značný pokrok, ktorý sa vďaka európskej pomoci podarilo docieliť v regióne západného Balkánu, a to tak v oblasti transformácie ako aj regionálnej spolupráce. „Napriek mnohým zlepšeniam však situáciu v krajinách západného Balkánu stále nemožno považovať za úplne pokojnú a stabilizovanú, a preto sa musí EÚ v tomto regióne naďalej aktívne angažovať,“ upozornil minister M. Lajčák a pripomenul, že aj to je jeden z dôvodov, prečo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ zahrnulo politiku rozširovania medzi svoje priority.

„V rámci tejto priority pripisujeme kľúčový význam dôveryhodnosti procesu, ktorý je ale dvojsmerný: na jednej strane trváme na princípoch kondicionality a vlastných zásluh, čo znamená, že krajiny v prístupovom procese postupujú podľa toho, ako plnia podmienky s dôrazom na kvalitu, a nie na rýchlosť. Na druhej strane musí zase EÚ splniť svoje záväzky, a ak si kandidáti a ašpiranti plnia svoje úlohy dobre, musíme ich posúvať čoraz bližšie k EÚ,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

Dodal tiež, že európsky projekt bude úplne skompletizovaný až po prijatí krajín západného Balkánu.

Vystúpenie ministra M. Lajčáka na medziparlamentnej konferencii ukončilo intenzívny víkend predsedníckych aktivít v Bratislave. V piatok a v sobotu hostil minister M. Lajčák neformálnu schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ (Gymnich), na ktorú boli v sobotu prizvané aj kandidátske krajiny. Po skončení Gymnichu potom zorganizoval neformálny obed ministrov zahraničných vecí EÚ s kolegami z krajín Východného partnerstva, na ktorom sa diskutovalo o ďalšom smerovaní vzájomnej spolupráce.

Minister M. Lajčák na okraj týchto zasadnutí absolvoval aj sériu bilaterálnych stretnutí. Na rokovaní s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom zhodnotili postup príprav na spustenie rokovaní o vystúpení Británie z EÚ a vyjednávaní o novom nastavení vzťahov medzi Bruselom a Londýnom. Minister M. Lajčák zdôraznil, že Slovensko je za zachovanie čo najlepšej kvality vzájomných vzťahov aj po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

Minister M. Lajčák rokoval osobitne aj s macedónskym ministrom zahraničných vecí Nikolom Poposkim. Venovali sa politickej situácii v krajine, ktorá sa v snahe prekonať politickú krízu pripravuje v spolupráci vládnych a opozičných strán a s pomocou EÚ na predčasné voľby. Minister M. Lajčák v mene slovenského predsedníctva v Rade EÚ zdôraznil očakávanie Únie o demokratickom a férovom priebehu volieb, ktoré budú mať rozhodujúci vplyv na ďalšiu integračnú perspektívu Macedónska.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Na bilaterálnej schôdzke s gruzínskym ministrom zahraničných vecí Micheilom Džanelidzem vyjadril minister M. Lajčák pokračujúcu podporu SR pre proces reforiem v krajine. Spoločne prediskutovali proces vízovej liberalizácie EÚ s Gruzínskom, kde sa očakáva prijatie rozhodnutia o zrušení víz pre gruzínskych občanov. Keďže Gruzínsko splnilo všetky potrebné podmienky, minister M. Lajčák gruzínskeho partnera ubezpečil, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ urobí čo bude môcť, aby k zrušeniu vízovej povinnosti došlo čo najskôr.

Na rokovaní s moldavským ministrom zahraničných vecí Andreiom Galburom sa minister M. Lajčák zaujímal o vývoj politickej situácie po nedávnej zmene vlády a zopakoval pripravenosť Slovenska naďalej sa angažovať v transformácii krajiny, a to tak politickou podporou ako aj cez konkrétne projekty výmeny transformačných skúseností a rozvojovej pomoci.

Minister M. Lajčák sa bilaterálne stretol aj s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom, s ktorým prebrali dianie na východe krajiny a tiež reformné úsilie kyjevskej vlády.

Minister M. Lajčák rokoval aj s predsedom parlamentu Čiernej Hory Darkom Pajovićom, ktorý sa v Bratislave zúčastnil na Medziparlamentnej konferencii o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ. Obaja partneri potvrdili vysokú úroveň vzťahov medzi SR a Čiernou Horou, ktorá vyplýva z angažovanosti Slovenska a osobne ministra M. Lajčáka v procese nadobudnutia nezávislosti Čiernej Hory a jej integrácie do euroatlantických štruktúr. Minister M. Lajčák konštatoval, že krajina naďalej ostáva lídrom integračných procesov na Balkáne a vyzdvihol spôsob, akým sa politické strany dokázali dohodnúť na prekonaní nedávnych politických problémov. Ocenil najmä to, že sa tak udialo v ústavnom rámci a vlastnými silami politických strán, ktoré tak ukázali vysokú mieru demokratickej zrelosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices