smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Európska komisia by mala TTIP viac vysvetľovať

Dohoda medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktorá mala priniesť státisíce nových pracovných miest a získať na nej mali aj Slováci, sa naťahuje už niekoľko rokov. Veriť v ňu prestávajú už aj politici.

Rokovania o najväčšej obchodnej dohode na svete medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi trvajú už od roku 2014. Vyzerá to tak, že skončili na bode mrazu. „Podľa môjho názoru rokovania de facto zlyhali, len si to nikto nechce pripustiť,“ priznal nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

Štrnásť kôl rokovaní rozdelených na 27 kapitol a žiadna zhoda. Dohoda mala pritom priniesť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. „Predsa ochranu potravín napríklad si nemôžeme pripustiť, aby sme mali americké štandardy, keď v Európe sú oveľa lepšie,“ povedal predseda Európskeho výboru národnej rady Ľuboš Blaha.

Rozdiel medzi starým kontinentom a Amerikou sa aj medzi politikmi prehlbuje. Upozorňujú na to napríklad aj počas pravidelných protestov v Nemecku. Kým v Spojených štátoch je GMO bežné, Európania ho nechcú. Protikladov je pritom oveľa viac.

„Budeme žiadať vyjednávací tím a Komisiu o ďalšie vysvetlenia a argumenty, aby sa tie pochybnosti odstránili,“ uviedla Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Na druhej strane Európska únia potrebuje nový trh. Podľa Bruselu je tým najviac kompatibilným práve ten americký. Európska únia má tak aj naďalej mandát v rokovaniach pokračovať.

„Vo veľkom by to pomohlo aj slovenským automobilkám, ktoré by mohli viac vyvážať na americký trh,“ vysvetlil Dušan Chrenek zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Pre Slovensko vyplýva z tejto zmluvy nárast pracovných miest vo výške viac ako 27 000,“ dodal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

To, ako budú rokovania o najväčšej obchodnej dohode pokračovať, bude záležať aj od postoja Slovenska, ktoré momentálne predsedá Rade Európskej únie. Čoskoro sa v Bratislave stretnú ministri obchodu z celej Únie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices