V Rumunsku odhalili bustu Alexandra Dubčeka, je symbolom bilaterálnych vzťahov

V Rumunsku odhalili bustu slovenskému štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi. Podobizeň lídra procesu Pražskej jari sa nachádza v samotnom centre Bukurešti a je symbolom rumunsko-slovenských vzťahov.

Pozvanie rezortného kolegu Lazara Comanescu prijal 30. augusta minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Počas svojej návštevy zdôraznil intenzívne väzby rumunsko-slovenských vzťahov. Tie sa podľa neho zakladajú na troch pilieroch – spoločnej a silnej histórii, rovnakých cieľoch plynúcich z členstva v NATO a EÚ a na prítomnosti slovenskej menšiny v Rumunsku.

Prepojenie medzi Dubčekom a Rumunskom je silné

Do popredia vystupuje história, keď v roku 1968 okupovali vojská Varšavskej zmluvy Československo práve z dôvodu reformnej Pražskej jari. „Rumunsko bolo jedinou krajinou, ktorá sa odmietla tohto aktu zúčastniť. To nás spája a potvrdzuje historické väzby, ktoré medzi našimi dvoma národmi existujú,“ hovorí o vzájomných vzťahoch Miroslav Lajčák.

Podľa jeho slov je prepojenie medzi Dubčekom a Rumunskom silnejšie než si uvedomujeme. „Hovoril veci ako sú, s mocou narábal zodpovedne a chcel politiku bez manipulácie. Som veľmi rád, že odteraz sa aj občania a návštevníci tohto mesta budú môcť pristaviť pri jeho buste.“

Pre Lazara Comanescu je odhalenie busty Alexandra Dubčeka symbolickým momentom v rámci bilaterálnych vzťahov. „Obdivoval ho celý demokratický svet, naše krajiny sa dodnes podporujú.“

Busta z bronzu, ktorej autorom je sochár Vít Bojňanský, vznikla z iniciatívy slovenského veľvyslanca v Bukurešti Jána Gábora. Ten dostal podporu aj zo strany slovenskej vlády a primátorky mesta Gabriely Firea.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

O jen

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices