Summit G20 mieri k dohode o spoločnej podpore globálnej ekonomiky

Šéfovia krajín tvoriacich skupinu najväčších ekonomík (G20) sa v nedeľu na úvod dvojdňového rokovania vo východočínskom meste Chang-čou zhodli na nutnosti podporiť globálny hospodársky rast a slabnúci svetový obchod. Čínsky prezident Si Ťin-pching pri začatí stretnutia varoval pred kumuláciou rizík v svetovej ekonomike a vyzval k spoločnej podpore obchodu a investícií a k odmietnutiu obchodného protekcionizmu.

„Je nevyhnutné, aby krajiny G20 počas uskutočňovania reforiem koordinovali svoju fiškálnu, peňažnú, úverovú a štrukturálnu politiku, zvyšovali medzinárodný dopyt a vytvárali základy globálneho rastu,“ povedal čínsky prezident.

Ministri pre digitálnu ekonomiku

Nemecká kancelárka Angela Merkel uviedla, že lídri sa zhodujú na potrebe spolupracovať na urýchlení rastu svetovej ekonomiky. Podľa nej sa dohodli, že na budúci rok sa prvýkrát stretnú ministri pre digitálnu ekonomiku, aj to, že G20 vytvorí pracovnú skupinu pre inovácie.

Hlavy štátov a šéfovia vlád majú v Číne rokovať o tom, ako podporiť svetové hospodárstvo a globálny obchod. Na slabé tempo ekonomického rastu a na výrazné spomalenie obchodu upozornili v minulých týždňoch Medzinárodný menový fond i Svetová obchodná organizácia. Medzinárodný menový fond vyzval G20 k dôraznejším krokom, ktoré by skupine umožnili dosiahnuť jej predminulý cieľ zvýšiť priemerné tempo rastu počas piatich rokoch o dva percentuálne body.

Hospodársky rast

Krajiny G20 sa v spoločnom komuniké zo summitu dohodnú, že v záujme dosiahnutia dostatočne silného a dlhodobo života schopného rastu je nutné využiť všetky nástroje, vrátane menovej a rozpočtovej politiky a štrukturálnych reforiem. Novinárom to povedal hovorca japonskej vlády. Skupina sa podľa neho tiež zhodne na potrebe posilniť svetový obchodný systém tak, aby podporoval voľný obchod.

Ruský prezident Vladimir Putin na summite vyhlásil, že stav ruskej ekonomiky sa podarilo stabilizovať, priemyselná výroba ľahko rastie a odliv kapitálu z krajiny sa výrazne zmenšil. Ruské hospodárstvo citeľne postihol pokles cien ropy na svetových trhoch a západné sankcie proti Moskve po ruskej anexii Krymu v marci 2014.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Stretnutie s Erdoganom

Na okraj summitu sa riešili aj naliehavé diplomatické otázky a pozornosť prvý deň pútalo najmä stretnutie hláv svetových mocností s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Americký prezident Barack Obama svojho tureckého kolegu uistil, že Washington bude spolupracovať s Ankarou, aby pomohol odsúdiť strojcu júlového pokusu o štátny prevrat v Turecku.

Angela Merkel po stretnutí s Erdoganom vyjadrila nádej na vyriešenie sporu ohľadne návštev nemeckých poslancov na tureckej leteckej základni, z ktorej operujú aj nemecké lietadlá. Tieto návštevy Ankara zablokovala potom, čo spolkový snem prijal rezolúciu označujúcu masakre Arménov v Turecku počas prvej svetovej vojny za genocídu. Kancelárka tiež vidí šancu na vyriešenie sporov týkajúcich sa tureckej požiadavky zrušiť víza pre tureckých občanov cestujúcich do Európskej únie.

G20

Pre Čínu je summit najväčšou tohtoročnou medzinárodnou akciou na jej pôde. Peking vníma summit G20 ako ďalšiu príležitosť ukázať svetu Čínu ako globálnu mocnosť.

G20 predstavuje 19 vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín sveta plus zástupcu Európskej únie. Skupina predstavuje 85 percent svetovej ekonomiky a dve tretiny svetovej populácie. G20 sa v tomto desaťročí stala hlavným koordinátorom svetovej ekonomiky namiesto skupiny G8, ktorú tvorilo sedem vyspelých krajín a Rusko.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Erdogan

Erdogan: Prístupový proces EÚ s Ukrajinou uviazne ako v prípade Turecka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že prístupové rokovania Ukrajiny a Moldavska s Európskou úniou …

Consent choices