Kati Piri - členka Výboru pre zahraničné veci. PHOTO: © European Union 2016

Poslanci chcú sledovať dodržiavanie práv v Turecku. Vstup krajiny do EÚ však ich názory rozdeľuje

Europoslanci z Výboru pre zahraničné veci sa zhodli na tom, že dodržiavanie ľudských práv a zásad právneho štátu v Turecku bude mať po neúspešnom pokuse o prevrat zásadný vplyv na podobu demokracie v krajine. Okrem toho poslanci zvýraznili potrebu neustáleho monitorovania situácie.

Elmar Brok z Výboru pre zahraničné veci pokus o prevrat odsúdil, no skonštatoval aj to, že ani pred pokusom o prevrat nebol vývoj v otázke slobody názoru prijateľný a vzďaľoval tak Turecko od Európskej únie.

Spravodajkyňa Kati Piri rovnako zdôraznila, že Turecko prevratom utrpelo šok a podľa nej by sa nálady tureckej spoločnosti nemali podceňovať. Spomenula ostreľovanie tureckého parlamentu, zatknutia novinárov, ale aj zabitie viac ako 200 civilistov. Následky pokusu o prevrat viedli k zatknutiu tisícov ľudí, ktorí podľa Kati Piri nemali s prevratom nič spoločné: Vláda musí rešpektovať pravidlá ako právo na právnika či spravodlivý proces. Presne to bude rozhodujúcou skúškou pre demokraciu v Turecku.“

Poslanci sa zhodli na tom, že by sa situácia v Turecku mala monitorovať a malo by sa dohliadať na dodržiavanie ľudských práv. V otázke vstupu Turecka do EÚ sa však rozchádzajú. Niektorí tvrdia, že Turecko sa nemôže stať členom Únie, zatiaľ čo iní navrhli otvorenie kapitol 23 a 24. Tie sa zaoberajú spravodlivosťou, slobodami a bezpečnosťou v krajine, pričom cieľom poslancov je uľahčiť dialóg Turecka o demokracii.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices