PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť sa budú najmä automobilové emisie a utečenci

V rámci vyšetrovania škandálu s emisiami sa budú poslanci tento týždeň rozprávať s bývalými komisármi pre životné prostredie a priemysel Janezom Potočnikom a Antoniom Tajanim. Do Parlamentu zavítajú aj národní poslanci, ktorí budú s europoslanciami riešiť otázku toho, ako budeme EÚ financovať v budúcnosti. Politické skupiny sa budú pripravovať na budúco týždňové plenárne zasadnutie, počas ktorého Juncker prednesie svoju reč o stave EÚ.

Členovia výboru pre meranie emisií z automobilov (EMIS) budú aj tento týždeň pokračovať v rozhovoroch s bývalými komisármi. Predstúpi pred nich Janez Potočnik, ktorý bol v rokoch 2010-2014 komisárom pre životné prostredie a jeho vtedajší kolega Antonio Tajani, ktorý mal vtedy pod taktovkou rezort priemyslu a podnikania a zároveň bol aj podpredsedom Komisie.

Odkiaľ bude mať EÚ peniaze v budúcnosti?

Táto otázka bude predmetom dvojdňového stretnutia europoslancov s poslancami národných parlamentov. Spoločná schôdza je naplánovaná na stredu a štvrtok. Okrem predsedu EP Martina Schulza počas nej vystúpi predseda Komisie Jean-Claude Juncker a šéf skupiny pre vlastné zdroje Mario Monti. Míting môžete sledovať online v priamom prenose. To isté platí aj pre tlačovú konferenciu, ktorú vo štvrtok o 13:30 podá Martin Schulz spoločne s Mariom Montim.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

NATO a spoločná obrana

Členovia obranného výboru a delegácie pre vzťahy s NATO budú rozoberať závery nedávneho summitu NATO vo Varšave a jeho dopad na európsku obrannú politiku. Schôdze sa zúčastnia aj predstavitelia Severoatlantického paktu.

Čo s utečencami

Ako a kam budeme presídľovať utečencov? Mali by sme na to vytvoriť spoločný európsky systém? Vo štvrtok sa tým bude zaoberať výbor pre občianske slobody. Hovoriť sa bude aj o krokoch Medzinárodného záchranného výboru. Poslanci si na schôdzu pozvali jeho šéfa Davida Milibanda, ktorý sa v ten istý deň stretne aj s predsedom Martinom Schulzom.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices