Korcok Brusel
Prezentácia priorít slovenského predsedníctva vo Výbore pre ústavné veci. PHOTO: Archív MZV.

Pri riešení súčasných kríz je kľúčová spolupráca medzi európskymi inštitúciami a členskými štátmi EÚ

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade Európskej únie Ivan Korčok prezentoval priority slovenského predsedníctva vo Výbore pre ústavné veci (AFCO) Európskeho parlamentu.

„Hlavným cieľom dnešnej prezentácie vo Výbore pre ústavné veci bola najmä snaha o konštruktívne nastavenie vzťahov medzi slovenským predsedníctvom a dôležitým výborom Európskeho parlamentu,“ zdôraznil štátny tajomník Korčok. Pripomenul pritom niektoré politicky citlivé témy, ako je napríklad reforma volebného systému do Európskeho parlamentu alebo rozširovanie vyšetrovacích kompetencií Európskeho parlamentu, ktoré sú súčasťou agendy Výboru pre ústavné veci Európskeho parlamentu (AFCO).

„Chcem oceniť pragmatický prístup predsedníčky výboru D. Hübner k témam, ktorými sa výbor zaoberá,“ povedal štátny tajomník Korčok. Samotnému vystúpeniu vo výbore predchádzal pracovný obed s poľskou predsedníčkou výboru D. Hübner a hlavnými koordinátormi politických skupín vo výbore, ktorými sú G. Schöpflin za Európsku ľudovú stranu (EPP), M. Bresso za Progresívnu alianciu socialistov a demokratov (S&D), M. Ruiz za Alianciu liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) a G. Annemans za skupinu Európa národov a slobôd (ENF).

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Štátny tajomník Ivan Korčok diskutoval s členmi výboru aj o politických dôsledkoch rozhodnutia občanov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska o zotrvaní svojej krajiny v Európskej únii. V tejto súvislosti poukázal najmä na pripravované neformálne stretnutie lídrov 27 členských krajín Európskej únie, ktorým by sa mal v EÚ začať tzv. Bratislavský proces. Ten predstavuje sériu opatrení v kľúčových oblastiach, ako sú migrácia, bezpečnosť a ekonomika, ktoré majú prinavrátiť dôveru občanov v spoločný európsky projekt.

Stretnutie ukázalo, že v súčasnej komplikovanej situácii, v akej sa Európska únia nachádza, je dôležitá úzka a konštruktívna spolupráca medzi všetkými dôležitými aktérmi – členskými štátmi a európskymi inštitúciami.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices