Krajiny V4 podporili suverenitu Ukrajiny, chcú ju v Európskej únii

KRYNICA / Premiéri krajín Vyšehradskej skupiny v utorok vyjadrili podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Dokument so spoločným vyhlásením zverejnili po rokovaní s ukrajinským premiérom Volodymyrom Hrojsmanom v poľskej Krynici. Ukrajine chcú štáty V4 pomáhať v reformnom úsilí a podporujú tiež jej integráciu do Európskej únie.

Slovenský premiér Robert Fico po rokovaní vo formáte V4 a Ukrajina povedal, že by sa Ukrajinci mali čo najskôr dočkať liberalizácie vízového styku s Európskou úniou.

„Verím tiež, že sa vyrieši holandská dilema, pokiaľ ide o asociačnú dohodu,“ pripomenul Fico výsledok aprílového referenda v Holandsku, ktorého občania drvivou väčšinou dohodu o užších politických, bezpečnostných a obchodných väzbách Európskej únie s Kyjevom odmietli.

Premiéri V4 vo vyhlásení zdôraznili podporu územnej celistvosti Ukrajiny a potvrdili politiku neuznania protiprávnej anexie Krymu zo strany Ruska, uviedol český Úrad vlády. „Predsedovia vlád sa zhodli, že plná implementácia minských dohôd všetkými stranami je základom pre mierové usporiadanie na východnej Ukrajine,“ stojí vo vyhlásení. Potrebu dodržiavania dohôd zdôraznil aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Európska perspektíva Ukrajiny

Sobotka tiež Ukrajine ponúkol, že krajiny  V4 jej môžu predať skúsenosti s transformáciou štátu aj s implementáciou európskeho práva. „Je dôležité, aby si Ukrajina udržala európsku perspektívu,“ povedal Sobotka a dodal, že Ukrajina by v reformnom úsilí nemala poľaviť. Práve určité spomalenie reforiem vytkol Kyjevu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Ani Únia by ale podľa Orbána nemala pre svoje vnútorné problémy poľaviť a odkladať bezvízový styk s Ukrajinou. Premiéri potom vo vyhlásení vyjadrili podporu urýchlenému dokončeniu ratifikácie asociačnej dohody. „Chcel by som poďakovať krajín V4 za podporu proti ruskej agresii. Ukrajina trpí porušením svoje teritoriálnej integrity, toto spoločné stanovisko je dôležité,“ povedal Hrojsman.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices