V Maďarsku parodujú vládnu kampaň proti migrácii

BUDAPEŠŤ / V uliciach maďarských miest sa objavili stovky plagátov a bilbordov, ktoré parodujú vládnu kampaň pred októbrovým referendom proti migračným kvótam z Európskej únie. Referendum organizuje premiér Viktor Orbán – a satirici sa mu rozhodli odpovedať plagátmi, zosmiešňujúcimi Orbánovu „kampaň strachu“.

„Sme proti ovzdušiu nenávisti, ktoré vytvára táto vláda,“ vysvetlil Gergo Kovács z Maďarskej strany dvojchvostových psov, čo je recesistické združenie, ktoré si už roky robí posmech z Orbánových populistických a nacionalistických prejavov.

Vláda začala v lete v médiách novú kampaň proti migrantom so sloganmi ako „Vedeli ste to? Viac ako 300 ľudí v Európe zomrelo od začiatku migračnej vlny“, „Brusel chce, aby sme prijali utečencov v počte zodpovedajúcom celému mestu“„Milión utečencov čaká, aby prišli do Európy“.

Satirici odpovedali 800 plagátmi a desaťtisícami letákmi so sparodovanými sloganmi: „Vedeli ste to? Ľudí nie sú hlúpi“; „Vedeli ste to? Viac ako milión Maďarov chce utiecť z Maďarska do Európy“ čiVedeli ste to? V Sýrii je vojna“.

Odmietajú povinné kvóty

Maďarsko neprijalo žiadneho utečenca v rámci prvého programu prerozdeľovania migrantov, ktorý schválili členské štáty, pripomenul denník Le Monde a dodal, že krajinou vlani v lete prešlo 400 000 utečencov, než vláda nechala postaviť ploty z ostnatého drôtu na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

„Ak prídete do Maďarska, neberte prácu Maďarom!“

Prieskumy ukazujú, že maďarská verejnosť odmieta povinné kvóty pre prerozdeľovanie utečencov v rámci únie. Platnosť referenda je však podmienená tým, že sa 2. októbra k urnám dostaví viac ako polovica z oprávnených voličov.

Intelektuálna odpoveď

Grafický umelec Kovács, ako si všimol denník The Financial Times, dokázal vlani v lete od 7 000 krajanov získať 33 miliónov forintov, takže mohol vládnu xenofóbnu bilbordovú kampaň parodovať plagátmi typu „Prepáčte za nášho premiéra“ čiVitajte v Maďarsku, my máme pracovné fleky v Londýne.“ Jedna z darkýň „strane dvojchvostových psov“ označila satirické plagáty za intelektuálnu odpoveď na cynizmus vlády, ktorá naštvala mnoho Maďarov tým, že používa peniaze daňových poplatníkov na šírenie nenávisti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices