Islamský štát plánoval útočiť okrem Paríža aj v iných štátoch, tvrdí CNN

WASHINGTON/PARÍŽ / Džihádistická organizácia Islamský štát (IS/Dáiš) plánovala 13. novembra 2015 – v čase série teroristických útokov v Paríži, aj ďalšie atentáty na iných miestach Európy. Informovala o tom americká televízna stanica CNN.

Pri svojom tvrdení vychádzala zo štúdia tisícov strán dokumentov a fotografií pochádzajúcich od tajných služieb rozličných európskych krajín vrátane Francúzska. CNN kontaktovala aj viacero ľudí, ktorí sú zapojení do vyšetrovania atentátov z vlaňajšieho novembra v Paríži. Na základe dokumentov a výpovedí informovaných zdrojov CNN konštatovala, že IS očakával, že „jatky v novembri 2015 budú ešte väčšie a mal v pláne uskutočniť na iných miestach ďalšie atentáty“.

Terče útokov

Televízia spresnila, že podľa vyšetrovateľov mal Islamský štát v pláne, že vyslané osoby zaútočia v Holandsku a na ďalšie ciele vo Francúzsku. Terčmi útokov mali byť nákupné centrá a„pravdepodobne aj supermarket v Paríži“. Zdroje CNN bližšie informácie o cieľoch predpokladaných atentátov neuviedli.

Informácie od rôznych tajných služieb naznačujú, že Dáiš„zdvojnásobil svoje úsilie infiltrovať svojich ľudí do Británie, aby tam spáchali atentáty“.

Komunikovali cez aplikácie

Dokumenty, ktoré má CNN k dispozícii, ukazujú, že páchatelia útokov v Paríži sa pripravovali metodicky a organizovane, i to, ako Dáiš pred atentátmi pripravoval ich aktérov. Páchatelia používali na komunikáciu aplikácie, ako Viber, Telegram či WhatsApp, pričom ich správy boli šifrované, aby unikli pozornosti polície.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Americká spoločnosť CNN tiež uviedla, že dvom džihádistom sa vôbec nepodarilo do Francúzska dostať.

Sýriu opustili trasami využívanými utečencami – rovnako ako dvaja samovražední atentátnici, ktorí 13. novembra 2015 podnikli útok v blízkosti Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis. Alžírčana Adela Haddadiho a jeho pakistanského komplica Muhammada Usmana však zdržali v Grécku problémy s dokladmi.

Do Rakúska sa tak dostali až 14. novembra a čakali tam na tretieho spolupáchateľa, Abida Tabaouniho, ktorého identita až doteraz nebola známa.

Tento Maročan bol od zadržania svojich spomínaných dvoch komplicov nezvestný. Napokon sa ho podarilo zadržať v júli v Bruseli, odkiaľ by mal byť čoskoro vydaný do Rakúska. Podľa CNN boli všetci traja muži v kontakte s istým abú Ahmadom, jedným z veliteľov IS v Sýrii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices