Komisia schválila vznik banky na Malte, má podporiť malých a stredných podnikateľov

Na Malte vzniká rozvojová banka pre podporu malých a stredných podnikateľov. Bude realizovať nekomerčné aktivity, aby tak menším podnikom uľahčila prístup k financiám. Plán schválila Európska komisia.

V júli tohto roku Malta predložila Komisii plány na vznik rozvojovej banky s kapitálovou injekciou vo výške 200 miliónov eur. Banka bude podporou pre malých a stredných podnikateľov, ktorí často čelia problémom so získavaním financií na trhu. Môže podporiť aj infraštruktúrne projekty a byť súčasťou finančných prostriedkov Európskej únie.

Komisia plány schválila na základe pravidiel, ktoré povoľujú členských štátom podporu a rozvoj určitých ekonomických aktivít. Keďže nová rozvojová banka, podporená štátom, bude poskytovať financovanie malým a stredným podnikateľom, obmedzia sa aj súkromné investície. Na základe týchto zistení Komisia dospela k názoru, že aktivity Malty nenarušia jednotný trh.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Keďže trh pre menších podnikateľov a jeho charakter sa môžu rôzne vzvíjať, Komisia svoje poznatky a rozhodnutie opäť prehodnotí v roku 2019.

O jen

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices