Artis Pabriks
Artis Pabriks. PHOTO: © European Union 2016- EP.

Spravodajca Artis Pabriks: CETA má jednoznačné hospodárske výhody

Komplexná dohoda o hospodárskej a obchodnej spolupráci (CETA), ktorú EÚ vyjednala s Kanadou, vyvoláva protichodné reakcie. Do platnosti však vstúpi až potom, ako ju schvália členské štáty, ich národné parlamenty a takisto aj Európsky parlament. Poslanci o nej diskutovali 31. augusta. Spravodajca Artisa Pabriksa (EPP, Lotyšsko) má na starosti vypracovanie parlamentného stanoviska.

Načo potrebujeme túto dohodu? Prinesie Európanom reálny úžitok? Aké nástrahy môže so sebou priniesť?

CETA, obchodná dohoda medzi Kanadou a EÚ, je komplexnou a veľmi modernou dohodou. Je založená na pochopení medzi dvomi partnermi, ktorí zdieľajú veľa spoločných hodnôt a v budúcnosti nám môže poslúžiť ako príklad pre ďalšie obchodné zmluvy. Kanada je po USA naším druhým najdôležitejším partnerom.

CETA má jednoznačné hospodárske výhody. A tie sú dosť viditeľné, keďže bohatstvo EÚ pramení z obchodovania. Mohli by sa vďaka nej vytvoriť nové pracovné miesta a predovšetkým by mohla pomôcť malým a stredným podnikom, ktoré sú základom nášho hospodárstva.

Mnohí ľudia sa obávajú, že CETA umožní firmám, aby zvrátili rozhodnutia demokraticky zvolených vlád. Pomôže tomu predísť navrhovaný súdny systém pre investície?

Áno, myslím si, že tento systém poskytne ochranu, ktorá bude viac, ako dostatočná. Vieme, že investície a sila veľkých korporácií vyvolali znepokojenie, no história nás učí, že štáty neboli proti veľkým firmám bezbranné ani vtedy, keď mali nie veľmi sofistikované dohody.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

V prípade dohody EÚ-Kanada budú vlády proti vplyvu korporácií silno vyzbrojené. Túto modernú zmluvu musíme prijať, pretože stanoví príklad pre mnohé ďalšie. Ak ju neratifikujem, budeme sa s týmto problémom stretávať ešte mnoho ďalších rokov. Kanadsko-európska CETA môže vyriešiť problematiku sporov medzi investormi s štátmi aj celosvetovo.

O dohode CETA budú hlasovať aj národné parlamenty. Nebude kvôli tomu prijímanie medzinárodných dohôd zložitejšie?

V Lotyšsku máme príslovie, že dvojité sa nezlomí. Zapojenie národných parlamentov znamená zložitejší postup, ale ak chcú mať ľudia kontrolu, tak im ich dajme. Žijeme predsa v demokratickom svete. Ja osobne by som svojich lotyšských voličom najradšej presvedčil o tom, že stačí, ak bude dohodu ratifikovať len Európsky parlament.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices