mladi ludia
Európske podujatie pre mladých 2016. PHOTO: © European Union- EP.

Čo chcú mladí ľudia od Európskej únie?

V máji do Štrasburgu zavítalo približne 7000 mladých ľudí, ktorí tu spoločne s poslancami a odborníkmi diskutovali o budúcnosti Európy a otázkach, ktoré sa ich týkajú. Snáď najdôležitejšie pre nich je to, aby mohli pracovať v celej EÚ a aby sa im dostalo pomoci, keď sa rozhodnú začať podnikať. Tie najlepšie nápady a požiadavky, ktoré zazneli počas májového podujatia, sú zrekapitulované v záverečnej správe, ktorá bola 6. septembra oficiálne odovzdaná poslancom Európskeho parlamentu.

Európske podujatie pre mladých (European Youth Event 2016 – EYE 2016) sa tento rok konalo už druhý krát. Prvý raz to bolo pred dvomi rokmi, v máji 2014. Zaznelo počas neho množstvo skvelých nápadov, ktoré by bolo škoda nechať zapadnúť prachom. 50 najlepších preto naši reportéri zrekapitulovali do záverečnej správy, kde sú rozdelené podľa piatich hlavných tím podujatia. Správa bola odovzdaná poslancom, ktorým sa poskytne náhľad do sveta mladých a priblíži problémy, s ktorými sa najviac stretávajú. A na ktoré navyše sami ponúkajú neokukané riešenia.

Požadujú napríklad zlepšenie pracovnej mobility, aby mohli pracovať aj v iných krajinách EÚ, pomoc pri začiatkoch v podnikaní alebo nové inteligentné riešenia pre energiu.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

„Sme presvedčení, že tieto myšlienky môžu byť inšpiráciou pre všetkých poslancov. Mladí ľudia môžu priniesť zmeny a my sme si istí, že dokážu prispieť k tomu, aby bola európska demokracia čoraz živšia. Teraz sú na rade poslanci, ktorí by mali pokračovať v tomto dôležitom dialógu s mládežou,“ hovoria v úvode dokumentu podpredsedníčky EP pre komunikáciu Maread Mc Guiness a Sylvie Guillaume.

EYE 2016 bude v Parlamente rezonovať aj naďalej. V októbri pred poslancami vystúpia autori tých najlepších myšlienok, ktorých si vypočujú poslanci zo súvisiacich výborov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices