euro
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Odkiaľ bude Únia čerpať finančné prostriedky v budúcnosti?

Tvorcovia európskeho rozpočtu boli mnohokrát kritizovaní za to, že sa príliš spoliehajú na príspevky členských štátov a nerátajú s nepredvídateľnými krízovými udalosťami. Poslanci európskeho parlamentu preto rokujú s národnými poslancami o tom, ako tento systém vylepšiť. Väčšina diskutujúcich sa zhodla na tom, že tu potrebujeme reformu, ktorá by rozpočet sprehľadnila a zefektívnila.

Odkiaľ by mala EÚ brať peniaze v budúcnosti? S návrhmi na zlepšenie jej financovania by mala do konca tohto roku prísť skupina na vysokej úrovni pre vlastné zdroje, na ktorej vytvorení sa podieľaj aj Európsky parlament. Šéfuje jej bývalý eurokomisár a taliansky premiér Mario Monti a jej členovia, ktorých navrhol Parlament, reprezentujú Radu, členské štáty a Komisiu.

Počas konferencie, ktorá sa konala v Bruseli mali európski a národní poslanci možnosť vymeniť si svoje názory na túto problematiku. Skupina pre vlastné zdroje z nej bude vychádzať pri vypracovávaní svojej záverečnej správy.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Príliš veľa výnimiek

„Dlhodobý rozpočet EÚ narástol do nepochopiteľnej zlepeniny výnimiek,“ povedal počas konferencie predseda frakcie ALDE Guy Verhofstadt, ktorý je zvarové aj členom skupiny pre vlastné zdroje. Keď sa rokuje o rozpočte, tak už nehovoríme o záujmoch EÚ, ale o tom, ako dosiahnuť to, aby s ním súhlasili jednotlivé krajiny, ľutoval. „Táto hra musí skončiť,“ dodal. Okrem toho pripomenul, že národné parlamenty majú len malú kontrolu nad tým, ako do rozpočte rokujú ich vlády.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices