figel
Ján Figeľ na stretnutí s Dalajlámom. PHOTO: archív JF.

Figeľ sa stretol s Dalajlámom, hovorili o ľudských právach

Osobitný vyslanec EÚ pre podporu slobody a náboženského vyznania, Ján Figeľ sa v Bruseli stretol s tibetským náboženským vodcom, Dalajlámom. Ten je na ceste po EÚ a jednou zo zastávok bol práve Brusel a čaká ho ešte aj Štrasburg. Jeho program sa totiž týka aj európskych inštitúcii, počas ktorého sa stretáva s verejnosťou na prednáškach pod názvom Moc a starostlivosť.

Počas hodinového rozhovoru s Jánom Figeľom sa venovali viacerým témam, ktoré sa týkajú vývoja na Blízkom východe, spolupráce medzi národmi, alebo aj ochrany slobody náboženstva a viery. Dalajláma nabáda na osobnú premenu človeka a jeho osobnej angažovanosti, aby sa spoločnosť pozitívne menila. Tak sa dá podľa neho prekonávať zlo bez použitia násilia. Tiež sa vyslovil za rešpektovanie ľudskej dôstojnosti.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Figeľ na stretnutí zdôraznil, že sloboda náboženského vyznania alebo viery ako univerzálne ľudské právo je prioritou v rámci politiky EÚ v oblasti ľudských práv. Ján Figeľ tiež upozornil, že náboženský útlak, či prenasledovanie sa dnes týka troch štvrtín ľudí na svete. Dalajláma navštívi aj Slovensko v dňoch 15.-17.10 v rámci slovenského predsedníctva.

O red

Odporúčame pozrieť

Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

29. marca 2004 sa Slovenská republika stala členskou krajinou NATO. O mesiac neskôr sme sa stali …

Consent choices