PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä migráciu a rozpočet

Správa o stave Únie: Rozprava o aktuálnych výzvach a budúcnosti EÚ

Dva dni pred neformálnym samitom v Bratislave, na ktorom sa zúčastnia lídri 27 členských štátov – bez účasti Spojeného kráľovstva, budú poslanci v Štrasburgu diskutovať o budúcnosti Európskej únie. Rozprave v stredu dopoludnia bude predchádzať prejav predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o stave Únie.

EP posúdi britského kandidáta na post komisára pre bezpečnostnú úniu

Poslanci počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu posúdia spôsobilosť britského kandidáta vykonávať post komisára pre bezpečnostnú úniu. V pondelok večer sa na pôde výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci uskutoční verejné vypočutie sira Juliana Kinga. Konferencia predsedov (predseda EP a lídri politických skupín) následne na základe odporúčania výboru rozhodne, či bude plénum hlasovať o kandidátovi už vo štvrtok.

Apple: Rozprava o verdikte EK o nezákonnosti írskej štátnej pomoci
Záver Európskej komisie, že Írsko poskytovalo spoločnosti Apple neprimerané daňové výhody, ktoré jej po minulé roky umožňovali platiť v porovnaní s inými podnikateľskými subjektami podstatne nižšie dane, bude v stredu po 15h predmetom plenárnej rozpravy s komisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager.

Emisie automobilov: Hlasovanie o predbežnej správe vyšetrovacieho výboru

Európsky parlament bude v utorok diskutovať a hlasovať o predbežnej správe vyšetrovacieho výboru vo veci merania emisií v automobilovom priemysle (EMIS), ktorého úlohou je preskúmať možné porušenie úniových pravidiel. Výbor zriadený ako reakcia na škandál, ktorého podstatou bolo využívanie zariadení na podvodné znižovanie emisií automobilov počas testov, by mal dospieť k záverom a ukončiť tak svoju činnosť na jar 2017.

Situácia v oblasti právneho štátu a základných práv v Poľsku

Poslanci v utorok v rámci rozpravy s predstaviteľmi Rady a Komisie zhodnotia najnovší vývoj v Poľsku a jeho vplyv na stav právneho štátu a základných práv v krajine. Plénum prijme v stredu k situácii v Poľsku nelegislatívne uznesenie.

Rozpočet EÚ 2017: Rozprava s predsedníctvom o pozícii Rady k budúcoročnému financovaniu EÚ

Slovenské predsedníctvo bude v utorok diskutovať s poslancami o pozícii Rady (ministrov) EÚ k návrhu financovania Únie v roku 2017. Členskými štátmi presadzované škrty v rozsahu 1,28 miliárd eur (-0,81%) na strane záväzkov a 1,1 miliárd eur (-0,82%) na strane platieb, boli 31. augusta členmi rozpočtového výboru ostro kritizované. Nevôľu poslancov vyvolala najmä snaha okresať rozpočet v čase, kedy sa Únia musí vysporiadať s utečeneckou krízou a pomalým hospodárskym rastom.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Situácia v Turecku a v Gabone

Vývoj v Turecku po júlovom neúspešnom pokuse o štátny prevrat, ako aj situácia v oblasti právneho štátu a dodržiavania ľudských práv a tureckej vojenskej prítomnosti v Sýrii, budú v utorok predmetom rozpravy poslancov so šéfkou úniovej diplomacie Federicou Mogherini. Diskutovať sa bude aj o situácii v Gabone po sporných voľbách, v ktorých mal zvíťaziť súčasný prezident Ali Bongo.

Nový európsky cestovný dokument na urýchlenie repatriácie občanov tretích krajín

Návrh na zavedenie štandardizovaného európskeho cestovného dokladu, ktorý by urýchlil navracanie občanov tretích krajín bez pasu neoprávnene sa zdržiavajúcich na území členských štátov EÚ do vlasti, bude v stredu predmetom diskusie a vo štvrtok hlasovania poslancov. Preložený text nariadenia reaguje na vážne problémy, ktorým podľa poslancov čelia mnohé členské štáty snažiace sa o bezpečnú a zákonnú repatriáciu občanov tretích krajín bez cestovných dokladov.

Návrh na využitie voľných relokačných kvót na presídlenie utečencov z Turecka

Európsky parlament bude v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o návrhu na vyňatie 54.000 miest z mechanizmu premiestňovania (relokácie) žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska do ďalších členských štátov EÚ a ich využitie na premiestnenie sýrskych utečencov z Turecka do Únie. Poslanci výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci však namietajú, že relokáciu žiadateľov o azyl v rámci EÚ nemožno miešať s presídľovaním utečencov z tretích krajín do Únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices