schulz
Zahájenie plenárneho zasadnutia minútou ticha za obete v Taliansku. PHOTO: European Parliament 2016

Zahájenie plenárneho zasadnutia: Minúta ticha za obete zemetrasenia v Taliansku

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz otvoril septembrové plenárne zasadnutie v Štrasburgu výzvou na minútu ticha za obete zemetrasenia v strednom Taliansku z 24. augusta. Ničivé zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo život takmer 300 ľudí, zanechalo viac ako 3.000 obyvateľov bez strechy nad hlavou, spôsobilo škody vo vyše sedemdesiatich obciach a v niektorých prípadoch zničilo celé komunity.

Martin Schulz vo svojom prejave pripomenul strašné zábery z obcí Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto. Predseda EP sa zároveň poďakoval príslušníkom talianskej civilnej ochrany, hasičom, záchranárom, dobrovoľníkom a miestnym úradom, ktorí po zemetrasení vynaložili nesmierne úsilie na záchranu životov a ktorí jeho obetiam poskytli ochranu a základnú starostlivosť.

Budovy, paláce a kostoly je možné opätovne vystavať, avšak prázdno, ktoré ostalo po zosnulých, nemožno zaplniť, uviedol predseda EP. Martin Schulz vyjadril následne v mene Parlamentu účasť obetiam tragédie, ich rodinám a priateľom.

Zmeny v programe plenárneho zasadnutia

Streda

• Prvým bodom popoludňajšieho programu bude vyhlásenie Rady a Komisie s rozpravou na tému potreby ustanovenia politiky európskej reindustrializácie vo svetle nedávnych prípadov spoločností Caterpillar a Alstom. Hlasovanie o uznesení k tejto otázke je naplánované na prvé októbrové plenárne zasadnutie v Štrasburgu. Plenárne zasadnutie bude v stredu v dôsledku tejto zmeny predĺžené do polnoci.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Štvrtok

• Otázka na ústne zodpovedanie na tému systémov minimálneho príjmu v EÚ bola preložená zo štvrtkového popoludnia na ráno – začiatok rozpravy je naplánovaný na 08h00. Popoludní bude plénum diskutovať o manipuláciách s výsledkami zápasov.

Prichádzajúci a odchádzajúci poslanci

• Angelo CIOCCA (ENF, IT) nahradil s účinnosťou od 7. júla poslanca Gianluca BUONANNA.

O red

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices