Margrethe Vestager
Margrethe Vestager, europoslankyňa. PHOTO: European Parliament 2016.

Poslanci podporili Vestagerovú v spore EÚ s Írskom a firmou Apple

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili v rámci stredajšej rozpravy podporu komisárke pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager v súvislosti s verdiktom Európskej komisie, že Írskom poskytnuté daňové úľavy pre spoločnosť Apple, ktoré jej umožnili roky platiť v porovnaní s inými podnikateľskými subjektmi podstatne nižšie dane, predstavovali nezákonnú štátnu pomoc.

Niektorí poslanci kritizovali zámer spoločnosti Apple a írskej vlády odvolať sa voči rozhodnutiu Európskej komisie. To ukladá Írsku povinnosť vymôcť od spoločnosti Apple nezaplatené dane za obdobie rokov 2003 – 2014 v celkovej výške 13 miliárd eur, ako aj úroky. Podľa komisárky Vestager majú dotknuté subjekty právo odvolať sa. „My sme však prijali rázne rozhodnutie a na súde ho budeme brániť,‟ vyhlásila.

„Konkurencia, vrátane daňovej, je motorom ekonomiky. Nie je však prípustné, aby štáty porušovali spoločné dohodnuté pravidlá. V prípade, že Írsku tieto pravidlá nevyhovovali, mohlo využiť existujúce mechanizmy a iniciovať zmenu,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Margrethe Vestager tiež v rámci rozpravy vyzvala na posilnenie transparentnosti v oblasti základných údajov týkajúcich sa nadnárodných spoločností. V súvislosti s nedávnym návrhom Komisie, podľa ktorého by nadnárodné spoločnosti mali poskytovať informácie o napríklad dosiahnutých ziskoch či zaplatených daniach podľa krajín ich pôsobenia, zároveň zdôraznila, že tieto informácie by mali byť sprístupňované verejnosti.

Komisia vypočítala, že selektívne zaobchádzanie zo strany írskych daňových orgánov umožnilo spoločnosti Apple za zisky v Európe platiť v roku 2003 skutočnú sadzbu dane z príjmu právnických osôb vo výške 1%, pričom táto sadba klesla v roku 2014 až na úroveň 0,005%.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Komisia tvrdí, že tento postup je z pohľadu pravidiel štátnej pomoci EÚ nezákonný, nakoľko poskytuje spoločnosti Apple značnú výhodu v porovnaní s inými podnikateľskými subjektmi, na ktoré sa vzťahujú tie isté vnútroštátne daňové predpisy.

Komisia preto rozhodla, že Írsko musí od spoločnosti Apple vymôcť nezaplatené dane za obdobie rokov 2003 – 2014 v celkovej výške 13 miliárd eur, ako aj úroky. Írsko toto rozhodnutie spochybnilo.

Parlamentný osobitný výbor pre daňové rozhodnutia priniesol sériu odporúčaní, ktorých cieľom je spravodlivejší a transparentnejší systém korporátneho zdaňovania v Európe. Osobitný výbor bol zriadený v nadväznosti na škandál Luxleaks z novembra 2014.

O red

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices