Andrej Kiska: O EÚ sme zabudli povedať pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou

Prezident Andrej Kiska sa dnes vyjadril k neformálnemu samitu Európskej únie v Bratislave a včerajšej pracovnej večeri s najvyššími predstaviteľmi EÚ.


Text príhovoru:

„Včera sme mali pracovnú večeru s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie. Dôvod bol zrejmý. Dnes sa u nás začal neplánovaný, ale veľmi očakávaný neformálny samit EÚ.

Pri rozhovoroch som zdôraznil, že v tomto období sa musíme sústrediť na veci, ktoré nás spájajú a vyvarovať sa všetkých návrhov a riešení, ktoré by v ktorejkoľvek krajine vyvolali medzi ľuďmi negatívne emócie. Postavme si jasné body a presný časový plán v oblastiach, ktoré nás spájajú. Ako napríklad bezpečnosť, ochrana a kontrola hraníc Schengenu.

Atmosféra v EÚ je veľmi zvláštna. Niekto môže mať pocit, že projekt Európskej únie stojí nad samou priepasťou. V diskusiách o európskom projekte je veľa kritiky, veľa pesimizmu a po rozhodnutí ľudí z Veľkej Británie o odchode z EÚ niekedy až paniky. O únii sme zabudli povedať pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Napriek tomu všetkému ale skutočnosť a výsledky európskej spolupráce sú oveľa lepšie ako táto nálada.

Samozrejme máme problémy – každá krajina má svoje problémy, a preto aj každá krajina má možno trochu iné očakávania, kde by mala Únia viac pomôcť. Ale myslím si, že dnes ide hlavne o krízu dôvery a sebadôvery. A faktom je, že dôvera a hlavne sebadôvera sú veľakrát dôležitejšie ako písané dohody.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Myslím si, že nikto nemá zázračné riešenie, ako toto obdobie prekonať a dôveru obnoviť. Ale môžeme na tom začať pracovať.

Bolo by úžasné, keby bratislavský samit ukončil emocionálne rozdelenie Európy a keby ľudia v celej Európe počuli z Bratislavy, že priekopy boli zasypané a priepasti preklenuté. Keby Európa vyslala jasný signál o jednote a spoločnej budúcnosti. Sú niektoré témy, ktoré emocionálne Európu rozdelili – osobitne migrácia.

Tá najpodstatnejšia časť, na ktorú som včera upozornil, je empatia. Vzájomne porozumenie a komunikácia. Sebadisciplína od všetkých – od inštitúcií EÚ až po lídrov každého jedného štátu. Aby sme sa navzájom neprekvapovali v citlivých otázkach.

Želám si, aby bratislavský samit EÚ odštartoval obnovenie dôvery. Naša spoločná Európa nám za to stojí.“

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Zabíjala nenávisť. Musíme ju zastaviť 

Podpredseda Európskeho parlamentu s predseda hnuta Progresívne Slovensko, Michal Šimečka, vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám obetí …

Consent choices