king
Julian King. PHOTO: European Parliament 2016

Parlament dal zelenú menovaniu Juliana Kinga za komisára pre bezpečnostnú úniu

Európsky parlament odobril menovanie sira Juliana Kinga do funkcie komisára pre bezpečnostnú úniu. Julian King bol nominovaný britskou vládou po rezignácii lorda Jonathana Hilla, ktorý z postu komisára pre finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov odstúpil v reakcii na výsledky júnového referenda v Spojenom kráľovstve.

Poslanci podporili menovanie Juliana Kinga za komisára pre bezpečnostnú úniu v tajnom hlasovaní pomerom hlasov 394 (za): 161 (proti): 83 (zdržalo sa hlasovania.

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) vypočul dezignovaného komisára v pondelok večer. „Nominácia Juliana Kinga je zárukou, že Británia sa chce podieľať na európskej bezpečnosti tak ako doteraz. Po brexite musíme naše nové vzťahy stavať na témach, ktoré nás spájajú. Boj proti terorizmu je jednou z nich,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Vymenovaniu nového člena kolégia komisárov musí podľa čl. 246 Zmluvy o fungovaní EÚ predchádzať konzultácia s Európskym parlamentom. Po odobrení kandidáta poslancami ho môže Rada EÚ vymenovať do funkcie.

„Byť britským komisárom v súčasnej situácii nebude prechádzka ružovou záhradou, obzvlášť s agendou bezpečnostnej únie. Julian King však môže obstáť, a to nielen vďaka osobným skúsenostiam v boji proti terorizmu z terénu zo Severného Írska či Francúzska, ale aj odbornej pripravenosti, ktorú preukázal aj počas grilovania poslancami,‟ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Julian King ako budúci komisár pre bezpečnostnú úniu podporí zavádzanie Európskeho programu v oblasti bezpečnosti do praxe, jeho úlohou bude tiež prispieť k vytvoreniu funkčnej a efektívnej bezpečnostnej únie. Nový komisár bude pracovať pod vedením prvého podpredsedu EK Fransa Timmermannsa. Spolupracovať bude najmä s Dimitrisom Avramopoulosom, ktorý má v EK na starosti oblasť migrácie, vnútorných záležitostí a občianstva.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices