sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Richard Sulík: Podporujeme vznik európskej armády

Aj dnešný summit potvrdí, že systém rotujúceho predsedníctva, ktorý bol zavedený v toku 1958, je pre dnešnú Európsku úniu s 28 členmi nevyhovujúci. Agenda a smerovanie Európskej únie sa odohrávajú v siločiarach, ktoré prekračujú hranice predsedajúceho štátu. Píše sa v stanovisku SaS.

„Na organizovanie celoeurópskych diskusií má únia napríklad Európsku komisiu alebo predsedu Európskej rady. Organizácia predsedníctva na národnej úrovni odčerpáva veľa finančných a ľudských zdrojov, nehovoriac o obmedzeniach, ktoré sa týkajú obyvateľov miest, kam zavítajú lídri so svojimi sprievodmi,“ uvádza predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík s tým, že strana SaS sa zasadzuje za zvýšenie efektívnosti riadenia EÚ, ku ktorému patrí aj otvorenie diskusie o zrušení rotujúceho predsedníctva.

Pokiaľ ide o obsah rokovania, bolo by žiadúce, aby európski lídri zaujali po dlhých mesiacoch vajatania konkrétnejšie postoje k utečeneckej kríze a v riešeniach, ktoré predostrú, skĺbia oprávnené požiadavky európskej verejnosti na bezpečnosť, ale aj humánne nakladanie s utečencami. Upozorňuje strana Sloboda a Solidarita.

„V Európskej únii konečne panuje zhoda aspoň v tom, že vonkajšie hranice nemôžu byť deravé ako ementál. Lídri sa však vyhýbajú konkretizovať, aké vecné a najmä právne nástroje má mať európska pohraničná stráž k dispozícii, aby zabránila ilegálnej migrácii. Je najvyšší čas poctivo odpovedať na tieto otázky,“ hovorí Sulík.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko dodáva, že strana SaS v súvislosti s bezpečnosťou Európskej únie podporuje iniciatívy na vytvorenie európskej armády. Tá by v spoločných operáciách spolupracovala s NATO, ale mohla by konať aj individuálne.

„Vývoj politickej situácie v blízkosti hraníc EÚ poskytuje silné dôkazy o tom, že európska bezpečnosť má nadnárodný rozmer. Preto európske integračné úsilie treba namieriť do oblasti zahraničnej politiky, obranných stratégií a vytvorenia vojenských spôsobilostí. Pol miliardové spoločenstvo, ktoré tvorí takmer štvrtinu svetovej ekonomiky, je bez vojenskej opory obrom na hlinených nohách,“ tvrdí Galko.

Strana Sloboda a Solidarita pokladá európsku bezpečnosť za jedinečnú príležitosť na posilnenie európskej súdržnosti a eliminovanie odstredivých síl. „Bolo by žiadúce, aby bratislavský summit priniesol v tejto súvislosti pokrok,“ uzatvára Sulík.

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices