zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 36. týždňa 2016

EUROZÓNA

ECB znížila svoju prognózu cenového rastu v eurozóne v budúcom roku z pôvodných 1,3 % na 1,2 %. Inflácia v roku 2018 by mala podľa centrálnych bankárov dosiahnuť 1,6 %, teda stále menej ako inflačný cieľ ECB, ktorý je na úrovni 2 %. Zníženie prognózovanej inflácie v nasledujúcom roku 2017 by mohlo byť v budúcnosti argumentom pre ECB na ďalšie rozšírenie programu nakupovaných aktív či iných stimulačných opatrení na podporu ekonomického a cenového rastu. Šéf ECB Mário Draghi po minulotýždňovom zasadnutí zároveň vyhlásil, že ekonomika menovej únie by mala rásť miernym, ale stabilným tempom.

NEMECKO

„Priemyselná produkcia v Nemecku možno trochu prekvapilo v júli medzimesačne klesla o – 1,5 %, pričom trhy očakávali jej stagnáciu,“ uvádza analytický tím Poštovej banky. V medziročnom porovnaní sa výroba nemeckých priemyselníkov znížila o – 1,2 %. Počas predchádzajúceho mesiaca [jún 2016] nemecká priemyselná produkcia pritom medziročne aj medzimesačne posilnila. Nemecko je našim hlavným obchodným partnerom, takže potenciálne spomaľovanie jeho ekonomiky by bolo nepríjemnou správou pre naše hospodárstvo.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Minulý týždeň boli naprieč európskymi krajinami zverejnené finálne augustové čísla indexov nákupných manažérov [PMI], ktoré sú akýmisi predstihovými indikátormi pre čísla ekonomického rastu. Najviac zaujali čísla vo Veľkej Británii, kde tamojší sektor služieb dosiahol hodnotu 52,9 bodu, oproti prvotnému odhadu na 47,4 bodu. Trh pritom očakával, že index dosiahne 49,9 bodu. Služby v Británii tvoria asi 79 percent celkovej ekonomickej aktivity. Toto pozitívne prekvapenie a odraz nad hladinu 50 bodov, deliacu kontrakciu od expanzie, je podľa niektorých ekonómov znakom, že Veľká Británia sa Brexitu obávať nemusí. Konečný dopad brexitu na britskú ekonomiku ale bude závisieť hlavne od toho, aké obchodné dohody sa podarí Británii a eurozóne dosiahnuť, aké ďalšie kroky bude ochotná podniknúť Bank of England a aká bude politika novej britskej vlády.

Z britskej ekonomiky ale došli aj negatívne správy. Fúzie a akvizície, ktorých súčasťou sú aj britské firmy, v 2. kvartáli tohto roka výrazne klesli. Počet domácich aj zahraničných fúzií a akvizícií vo Veľkej Británii totiž dosiahol 87 a celková hodnota týchto transakcií bola 14 mld. GBP. V prvom štvrťroku ich však bolo celkovo až 190 a ich hodnota predstavovala až 69 mld. GBP. Pokles fúzií a akvizícií zo strany britských firiem má minimálne čiastočne na svedomí referendum, v ktorom Briti odhlasovali svoj „rozvod s úniou“. Referendum sa síce uskutočnilo až na konci júna 2016, dlho predtým sa však už o ňom diskutovalo, čo podporovalo neistotu v ekonomike a medzi podnikateľmi ohľadom ďalšieho vývoja Británie. Tá sa ešte znásobila po oznámení výsledkov referenda, kedy sa brexit stal skutočnosťou.

USA

Americký Fed v stredu zverejnil tzv. Béžovú knihu, v ktorej hodnotí vývoj US ekonomiky na základe prieskumu podnikateľských podmienok. Na základe zverejnených výsledkov americká ekonomika počas leta rástla miernym tempom len v 8 z 12 menových dištriktov Fed – u. Z predchádzajúcej správy Béžovej knihy zverejnenej v júli vyplynulo, že US hospodárstvo rástlo až v 11 dištriktoch. Z aktuálnych výsledkov tak vyplýva, že rast americkej ekonomiky v lete mierne spomalil. K stagnácií došlo podľa údajov Béžovej knihy aj na poli spotrebiteľských výdavkov a maloobchodných tržieb. Údaje, ktoré vyplynuli z aktuálnej Béžovej knihy, budú predstavitelia Fed – u zvažovať na svojom najbližšom zasadnutí 20. a 21. septembra. Vzhľadom na to, že nevyzneli pre US ekonomiku príliš pozitívne, predpokladáme, že budú ďalším argumentom pre Fed, aby k zvyšovaniu sadzieb v septembri nepristúpil.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices