ferber
Markus Ferber. PHOTO: © European Union.

Daňové dohody: Nemôžeme sa sťažovať na firmy, ale na samotné krajiny, tvrdí Markus Ferber

Členské štáty musia pochopiť, že priťahovať investície tak, že firmám garantujú daňové dohody, je podľa pravidiel EÚ nelegálne, tvrdí parlamentný spravodajca Markus Ferber (EPP, DE). Paradoxom je, že vlády na týchto pravidlách sa sami podieľali. Preto by sme sa nemali v sťažovať na firmy, ale v prvom rade na samotné krajiny. Rozhovor.

Zástupcovia Apple a ďalších veľkých firiem vystúpili pred poslancami z výboru pre daňové rozhodnutia. Ako vidia požiadavku, aby platili dane tam, kde vykonávajú svoju hospodársku činnosť?

Oni si to veľmi uľahčili. Hovoria, že máme naše špeciálne daňové dohody a platíme také dane, aké si štát pýta. Takže všetko je legálne. Z ich uhla pohľadu majú pravdu.

Komisia preto nepreverovala Apple, Ikeu, Fiat alebo Starbucks. Preverovala Holandsko, Luxembursko a Írsko. Firmy sú len povinné platiť dane takisto ako všetky ostatné firmy v konkrétnej krajine.

Práve to musia členské štáty pochopiť. Samozrejme môžu priťahovať investície, no musíme sa naučiť, že prinášať investície tak, že budeme poskytovať daňové dohody, je podľa európskych pravidiel ilegálne. Pokiaľ to nepochopia samotné štáty, nemôžeme sa sťažovať na firmy.

Rozhodnutie Komisie o írskej štátnej pomoci pre Apple je dôležitým signálom. Budú teraz všetky firmy platiť spravodlivé dane?

Ak majú nadnárodné firmy trikrát menšie daňové zaťaženie ako malé a stredné podniky, tak potom tu niečo nesedí a musíme to zmeniť. Tí, ktorí dosahujú v danej krajine zisky, musia z nich platiť dane. V súčasnosti však tomu tak nie je.

Ako teraz vyzerá situácia z pohľadu veľkých investorov? Predstavuje Európa aj naďalej stabilné prostredie pre zahraničné investície?

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Európa predstavuje najvyspelejší jednotný trh na svete, kde môžete osloviť pol miliardy ľudí. Žiadny iný región na svete vám nemôže poskytnúť podobné výhody. Po druhé, Európa garantuje právnu istotu. Existuje len málo trhov, ktoré sú z právneho hľadiska vyvinuté tak, ako EÚ.

Ako sa budú veci vyvíjať do budúcnosti? Je možné, že sa prebuduje celý medzinárodný daňový systém?

To je dosť zložitá otázka. Myslel som si, že po roku 2008 budú chcieť všetky štáty prejsť na poriadne a spravodlivé zdaňovanie. No aké sú zatiaľ výsledky? Na medzinárodnej úrovni máme zatiaľ len dohodu proti znižovaniu základu dane a presúvaniu ziskov (BEPS).

Prípady štátnej pomoci v EÚ narúšajú trh a musíme ich vyriešiť v rámci EÚ. Pokiaľ tu budeme mať zvýhodňujúce daňové dohody, nemôžeme vyjednávať s tretími krajinami. Preto veľmi oceňujem, čo robí Európska komisia a komisárka Vestager. V Parlamente má plnú podporu zo strany všetkých politických skupín. Je to niečo, čo dlžíme občanom. Nemôžeme dopustiť, aby malo pár vyvolených špeciálne daňové dohody, zatiaľ čo väčšina nemá žiadnu šancu.

O dac

Odporúčame pozrieť

internet

Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Komisia dnes začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch (DMA) týkajúce sa pravidiel spoločnosti Alphabet súvisiacich …

Consent choices