Začalo sa rokovať o rozpočte EÚ na rok 2017

Výskum, inovácie, Erasmus a migračná kríza – to budú zrejme európske priority na tok 2017. To sú hlavné body návrhu rozpočtu od členských krajín EÚ. Na schvaľovaní rozpočtu sa podieľajú i poslanci EP, preto hovorili na stretnutí  o prioritách. 

Európsky rozpočet je osobitný v tom, že obsahuje dva druhy rozpočtových riadkov:

  1. Na jednej strane má záväzky, teda právne prísľuby, že peniaze vynaloží na isté projekty buď v roku, ku ktorému sa zaväzuje, alebo neskôr.
  2. Na druhej strane sú platby, teda peniaze, ktorých vyplatenie v danom roku Únia skutočne očakáva.

Návrh rozpočtu z dielne členských štátov obsahuje 7-percentný pokles platieb a 0,9-percentný nárast záväzkov v porovnaní s rozpočtom EÚ na rok 2016.

Na strane platieb sa väčšina rozpočtu zameriava na podporu inteligentného a inkluzívneho rastu. Väčšia časť bude smerovať na výskum a inovácie, na európsky fond strategických investícií a na Erasmus+.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Okrem toho bude 5,2 miliardy eur v záväzkoch pridelených na efektívne riadenie migračných vĺn a riešenie základných dôvodov migrácie.

A nakoniec sa v rámci EÚ posilní  aj bezpečnosť – vďaka takmer 750 miliónom eur v platbách.

Poslanci EP diskutovali o návrhu rozpočtu na rok 2017, aby definovali svoje stanovisko. Na ďalší deň sa začala diskusia za účasti Rady, Komisie a Parlamentu.

O oma

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices