mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: EP.

Mikolášik: Slováci pracujúci v zahraniční musia dostávať rovnakú mzdu ako domáci

V Európskom parlamente rokujú o platoch ľudí. Jedna skupina poslancov chce mať garantovaný minimálny príjem, druhá skupina chce mať minimálnu mzdu. Obidve alternatívy by nám mohli pomôcť. Aký je medzi nimi rozdiel?

Európsky minimálny príjem sa stretáva s pozitívnym, ale aj negatívnym ohlasom. Minimálne mzdy v členských štátoch Únie sa pohybujú od 200 až po 1700 eur.

Obrovské rozdiely

Kým jedna skupina europoslancov chce, aby sa zvýšili plošne v závislosti od výkonu hospodárstva, druhá zas hovorí o minimálnom príjme. Teda bez ohľadu na to, či človek pracuje alebo nie, spolu so všetkými dávkami dostane určitú sumu.“Máme obrovské rozdiely medzi jednotlivými štátmi v rámci Európskej únie,” povedala Monika Smolková z Aliancie Socialistov a Demokratov.

Skupina europoslancov chce minimálnu sumu, ktorú by dostal každý pracujúci, aby sa mu vôbec oplatilo pracovať. “Je dôležité, aby v EÚ platila rovnosť príležitostí, ale je nezmyselné očakávať rovnosť príjmov pre všetkých,” povedal Ivan Štefanec z Európskej Ľudovej Strany.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Tá istá mzda

Okrem miniálneho príjmu a mzdy riešili v europarlamente aj takzvaný sociálny dumping. Ten plénom parlamentu prešiel. „Keď slovenský občan ide pracovať do Nemecka, alebo do Británie, alebo do Nemecka, má dostať za tú istú prácu, tú istú mzdu,”povedal Miroslav Mikolášik z Európskej Ľudovej Strany.

Na výpočte, podľa ktorého by sa minimálny príjem určil v danej krajine sa Europoslanci zatiaľ zhodnúť nevedia, môžeme očakávať ešte veľa ďalších rokovaní.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices