smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Nezabúdajme, že vďaka EÚ žijeme v mieri viac ako 70 rokov

Európska únia je v existenčnej kríze! Členské štáty myslia viac na sebe a nie na spoločenstvo Únie ako také. Vyhlásil to šéf Európskej komisie Jean Claude Juncker ešte vo svojej dlho očakávanej správe, ktorú uplynulý týždeň predniesol v Európskom parlamente. Nasledujúcich dvanásť mesiacov bude podľa neho kľúčových z hľadiska prekonania rozdielov medzi Východom a Západom.

„Európa potrebuje viac sily, viac investícií, menej daní, má byť viac sociálna, má viac pamätať na mladých ľudí,“ reaguje na šéfa Komisie europoslanec Miroslav Mikolášik.

Stále je čo zlepšovať

A to takmer v každej oblasti. V prípade migrácie, brexite, ochrane hraníc. “Spoločná Európa napriek nepríjemnostiam, ktoré prežívame, je perfektný projekt, spoločná európa je o mieri, o budúcnosti pre ďalšiu generáciu. Práve vďaka EÚ už viac ako 70 rokov žijeme v mieri, na to by sme nemali zabúdať,“ upozorňuje europoslankyňa Monika Smolková.

Spoločná armáda

Prepojenie európskych vojenských zdrojov je podľa Junckera oprávnené. Nedostatočná spolupráca v tejto oblasti totiž znamená straty medzi 20 až 100 miliardami ročne, upozornil Juncker.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európsky obranný priemysel a výskum inovácie v tejto oblasti chce preto komisia podporiť prostrednícgtvom nového Európskeho obranného fondu, ktorý by mal vzniknúť ešte do konca tohto roka.

V EÚ zatiaľ existujú spoločné bojové skupiny, ktoré zatiaľ ale nikdy neboli prakticky využité. Európske misie, ako je napríklad operácia Sophia v Stredozemnom mori, zaisťujú vojaci a technika jednotlivých členských krajín.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices