martin schulz
Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2016.

Schulzova vízia budúceho financovania rozpočtu EÚ: „Treba zvýšiť transparentnosť a mať viac vlastných zdrojov“

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz predstavil poslancom vnútroštátnych parlamentov svoju víziu budúceho financovania rozpočtu EÚ. 

„Na prvý pohľad sa zdá, že spôsob prijímania rozhodnutí o tom, ako sa využijú prostriedky zo spoločnej kasy, vykazuje črty demokratickosti. To je idealistická časť môjho opisu.“ Následne dodal, že realistická časť jeho opisu je v skutočnosti úplne iná.  „Dostupné zdroje, z ktorých sa majú vyplatiť účty koncom roku – zvyčajne od októbra – sa presunú na nasledujúci rok. V prvých troch mesiacoch nasledujúceho roku sa tieto peniaze využijú na zaplatenie účtov za posledné tri mesiace minulého roku. To vám opisujem len zlomok každoročnej rozpočtovej reality.“

Na rokovaní neskrýval rozčúlenie nad tým, že takéto vysvetlenia počúvajú občania v členských štátoch bez ohľadu na to, či sedia vo vláde sociálni, liberálni alebo kresťanskí demokrati.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Za jedno z riešení považuje viac transparentnosti. „Tú dosiahneme tým, že budeme mať viac našich vlastných zdrojov, lebo vtedy sa dá lepšie určiť, odkiaľ prostriedky prichádzajú. A či tí, čo rozhodujú o príjmoch, rozhodujú tiež o výdavkoch, aby tak občania videli, kto za to zodpovedá.“

Nechce aby si obyvatelia členských krajín mysleli, že v poslanci v Bruseli nevedia hospodáriť s peniazmi. No pokrytectvo európskej rozpočtovej politiky je podľa neho takmer neporaziteľné.

O oma

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Cieľom nových pravidiel je posilniť dôveru občanov vo volebné kampane a pomôcť v boji proti …

Consent choices