Prevencia proti utečencom. Rakúsko začalo stavať plot na hranici s Maďarskom

VIEDEŇ / Rakúsko začalo budovať základy, na ktorých by mohol byť rýchlo vztýčený plot pre zastavenie migrantov, ktorí by do krajiny prichádzali z Maďarska. Viedeň sa zatiaľ ale definitívne nevyjadrila, či nakoniec k stavbe plotu pristúpi.

Základy pre plot vznikajú pri meste Nickelsdorf pozdĺž zhruba 1,8 kilometrov dlhého úseku rakúsko-maďarskej hranice. Robotníci zapúšťajú do zeme kolmé trubky, takzvané zemné kotvy, na ktorých by bolo možné rýchlo vztýčiť nadzemné tyče plotu.

V miestach, kde vznikajú základy pre plot, vlani na jeseň prichádzali do Rakúska stovky tisíc utečencov, ktorí do strednej Európy prišli po takzvanej balkánskej trase a z ktorých veľká časť smerovala ďalej do Nemecka. Viedeň, ktorá sa spočiatku stavala k príchodu migrantov ústretovo, za posledný rok svoj postoj zmenila a teraz podporuje uzavretie hraníc na balkánskej ceste a ich prísnejšiu ochranu. 

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

V Rakúsku vlani požiadalo o azyl zhruba 90 000 ľudí. Na tento rok krajina určila hornú hranicu 37 500 žiadateľov o azyl. Ak ju dosiahne, nebude už nikoho prijímať. Do konca augusta podalo žiadosť 26 400 ľudí a podľa úradov sa zatiaľ nedá odhadnúť, či sa maximálny počet do konca roku naplní alebo nie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices