Lajcak
Vystúpenie Miroslava Lajčáka na Obamovom summite k utečencom. PHOTO: archív MZV.

Slovensko poskytne 550 vládnych štipendií pre utečencov

Migračná kríza a jej riešenie je dominantnou témou tohtoročného Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa v utorok začalo v New Yorku. Slovensko na ňom zastupuje prezident SR Andrej Kiska a sprevádza ho aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Minister M. Lajčák sa v mene SR v utorok po otvorení VZ OSN zúčastnil na Summite lídrov k utečencom, ktorý zvolal americký prezident Barack Obama spolu s predstaviteľmi Kanady, Etiópie, Nemecka, Jordánska, Mexika, Švédska a OSN. Na summit bolo pozvaných 51 krajín, ktoré významným spôsobom prispievajú k posilneniu medzinárodnej reakcie na globálnu utečeneckú krízu.

„Účasť Slovenska na tomto summite je potvrdením, že Slovensko je považované za súčasť medzinárodného úsilia pri riešení migračnej krízy,“ konštatoval minister M. Lajčák. Podľa jeho slov doterajšie a avizované príspevky SR boli dostatočným dôvodom, aby krajina získala pozvánku na summit.

„Odráža to flexibilnejší prístup Spojených štátov k vnímaniu solidarity, pričom sa zohľadňuje kombinácia záväzkov v rôznych oblastiach, kde sa krajina môže a chce zapojiť konkrétnym príspevkom,“ konštatoval minister M. Lajčák a pripomenul postoj SR, ktorá od začiatku migračnej krízy poukazovala na potrebu zohľadniť špecifické možnosti krajín a umožniť im podieľať sa na riešení migračnej krízy aj inak než len napĺňaním povinných kvót na presídlenie migrantov.

„Výsledok tohto summitu, i našu účasť na ňom považujem za úspech. Potvrdilo sa, že pri riešení globálnych problémov nestojíme bokom a sme pripravení zapojiť sa konštruktívnym spôsobom. Na summite v New Yorku som oznámil, že Slovensko do roku 2021 poskytne 550 vládnych štipendií pre utečencov, čo je v rámci našej krajiny bezprecedentné množstvo a v kontexte migračnej krízy je to zase veľmi užitočná investícia, lebo utečenci, ktorí u nás dostanú vzdelanie, sa v konečnom dôsledku budú môcť vrátiť a pomáhať pri obnove svojich krajín,“ uviedol minister M. Lajčák.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Popri doteraz sľúbených 19 miliónoch dolárov, z ktorých 12 miliónov už bolo poskytnutých pre medzinárodné fondy a projekty pre utečencov, je to ďalší konkrétny príspevok Slovenska ku globálnemu úsiliu na zvládanie migračnej krízy.

Summit lídrov k utečencom mal za cieľ vygenerovať konkrétne záväzky a podľa záverečného vyhlásenia summitu, ku ktorému sa pripojilo aj Slovensko, sa tento zámer podarilo naplniť a získať prísľuby od 51 účastníckych krajín v celkovom objeme 4,5 miliardy dolárov, hoci organizátori pôvodne počítali len s tromi miliardami.

Minister M. Lajčák sa okrem otvorenia 71. Valného zhromaždenia OSN a Summitu lídrov k utečencom zúčastnil v New Yorku aj na zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie. Ministri spoločne prebrali situácii v Sýrii, Iraku a Líbyi a dohodli sa na koordinácii svojich aktivít v tejto tematike počas podujatí a zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Minister M. Lajčák tiež pokračoval v sérii bilaterálnych rozhovorov a stretnutí s rezortnými kolegami z viacerých krajín sveta.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices