V Bratislave sa rokuje o obchodných dohodách s Kanadou (CETA) a s USA (TTIP)

V Bratislave sa dnes v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ stretávajú ministri obchodu a hospodárstva. Neformálneho rokovania sa zúčastňuje aj európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Hlavou témou stretnutia budú obchodné dohody EÚ s kľúčovými partnermi, najmä s USA a Kanadou.  Stretnutiu bude preto dominovať diskusia o formálnom ukončení, podpise a predbežnom uplatňovaní komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi EÚ a Kanada (CETA), ako aj aktuálny vývoj a perspektívy rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi EÚ a USA (TTIP).

„Pred tým, než začne dohoda s Kanadou vytvárať pracovné miesta pre Európanov, ju musia ratifikovať všetky členské štáty. Viem, že niektoré štáty vyjadrujú isté znepokojenia, preto o tom musíme diskutovať. Piatkové stretnutie využijem na to, aby som poskytla vysvetlenia vrátane spoločných názorov s Kanadou na verejné služby, ochranu pracovných práv a životného prostredia. Podčiarknem spoločný záväzok v dohode CETA dôsledne kontrolovať zlepšený mechanizmus na riešenie sporov medzi investorom a štátom, čo zaručí jeho skutočne nezávislé fungovanie,“ uviedla eurokomisárka  Malmströmová vo svojom blogu pred návštevou Bratislavy.

Ministri prerokujú aj problematiku modernizácie nástrojov na ochranu obchodu a vypršanie platnosti niektorých ustanovení prístupového protokolu Číny do Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

V závere neformálneho rokovania komisárka Malmströmová bude informovať o aktuálnom stave mnohostranných rokovaní o dohode o obchode so službami (TiSA) a o dohode o environmentálnych tovaroch (EGA).

V októbri minulého roka Európska komisia publikovala novú obchodnú a investičnú stratégiu – Trade for all (Obchod pre všetkých). Nová stratégia zdôrazňuje úlohu obchodu a investícií ako hnacích motorov pre ekonomický rast a zároveň pripúšťa, že efektívna politika musí zohľadňovať nové ekonomické skutočnosti. Aj napĺňanie tejto spoločnej politiky bude dnes jednou z tém, ktoré ministri a eurokomisárka prediskutujú.

V EÚ je v súčasnosti až 31 miliónov pracovných miest, ktoré závisia od obchodu s inými krajinami a preto je zrejmé, že obchodná politika EÚ hrá kľúčovú úlohu v kontinentálnej ekonomike a v schopnosti vytvárať pracovné miesta a generovať prostriedky na zaplatenie verejných služieb.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices