NO TTIP
PHOTO: Juraj Rizman/Greenpeace.

Greenpeace : Nechceme TTIP, nechceme CETA

Tak znie odkaz, ktorý environmentálna organizácia Greenpeace vyslala ministrom hospodárstva krajín Európskej únie počas ich stretnutia v Bratislave. Politikov žiadajú, aby odmietli obchodné zmluvy a aby pred biznisom uprednostnili ochranu ľudí a planéty.

Desať aktivistov zo Slovenska, Rakúska a Chorvátska vyliezlo na známu reštauráciu UFO na Moste SNP v Bratislave. Takmer 85 metrov nad Starým mestom, kde ministri rokujú, spustili transparent s nápisom “No TTIP” vo veľkosti 2,5 x 10 metrov. Greenpeace tak chce vyzvať ministrov hospodárstva, aby  sa pri rozhodovaní o zmluvách TTIP či CETA neunáhlili.

„O oboch týchto dohodách politici rozhodujú za zatvorenými dverami. Takéto obchodné zmluvy môžu negatívne ovplyvniť kvalitu nášho života – napríklad dohoda TTIP môže spôsobiť, že Európu zaplavia nekvalitné potraviny s nižšími štandardmi kontroly pesticídov či rastových hormónov a môže ohroziť podnikanie malých a stredných farmárov. Ministri by mali počúvať hlasy miliónov Európanov, ktorí vyšli do ulíc. Môžu ochrániť naše zdravie, životné prostredie a demokraciu, alebo nechať silné nadnárodné spoločnosti, aby im diktovali, čo vyhovuje ich biznisu,” uviedla politická koordinátorka Greenpeace pre strednú a východnú Európu, Júlia Sokolovičová.

Tesne pred protestom Greenpeace v bratislavských uliciach protestovala aj široká koalícia mimovládnych organizácií a odborárov. Aj oni vyzvali európske vlády aby zvážili prijatie obchodných zmlúv. Za posledný týždeň protestovali proti zmluvám TTIP a CETA státisíce Európanov od Berlína až po Brusel a od Viedne po Štokholm.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Očakáva sa, že ministri naznačia pripravenosť jednotlivých krajín na podpis Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody s Kanadou (CETA). Zároveň by mali diskutovať o tom, ktoré časti zmluvy uvedú tzv. predbežne do platnosti, teda predtým, než ju stihnú prerokovať národné parlamenty. Ministri majú tiež rozoberať stav rokovaní o TTIP, ktoré oslabila tvrdá kritika predstaviteľov z Francúzska a Nemecka.

Nedávna štúdia varovala pred vplyvom zmluvy CETA na zamestnanosť. Výskum, ktorý urobila Tufts University ukázal, že v dôsledku tejto dohody do roku 2023 zmizne 230 tisíc pracovných miest, z toho 200 tisíc v Európskej únii.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB

Aktivisti Greenpeace protestovali proti klimatickej politike Európskej centrálnej banky

Aktivisti environmentálnej organizácie Greenpeace v stredu vystúpili na strechu sídla Európskej centrálnej banky (ECB) vo …

Consent choices