Zaborska
Anna Záborská. PHOTO: redakcia/red.

Anna Záborská: Minimálny príjem v EÚ by mohol demotivovať ľudí pracovať

V Európskom parlamente boli opäť na pretrase platy ľudí. Kým jedni europoslanci hovoria o tom, že by sme mali mať garantovaný minimálny príjem, druhá skupina europoslancov zas chce minimálnu mzdu. 

Európsky minimálny príjem sa tak stretáva s pozitívnym, ale aj negatívnym ohlasom. “Máme obrovské rozdiely medzi jednotlivými štátmi v rámci Európskej únie,“ upozorňuje europoslankyňa Monika Smolková. Minimálne mzdy v členských štátoch Únie sa pohybujú od 200 až po 1700 eur.

Kým jedna skupina europoslancov chce, aby sa zvýšili plošne v závislosti od výkonu hospodárstva, druhá zas hovorí o minimálnom príjme. Teda bez ohľadu na to, či človek pracuje alebo nie, spolu so všetkými dávkami dostane určitú sumu. “Ak človek bude mať zabezpečený minimálny príjem, tak ho to bude demotivovať v jeho pracovných aktivitách,“ hovorí europoslankyňa Anna Záborská.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Podľa Richarda Sulíka zas takéto opatrenia deformujú trh. “Takýmito opatreniami, ktoré teda vravia, že všetci na tom musia byť rovnako, alebo že musia byť dodržané vysoké štandardy pre všetkých, my len zabíjame trh práce,“ hovorí.

Europoslanci sa ale nevedia zatiaľ zhodnúť na výpočte, podľa ktorého by sa minimálny príjem určil v danej krajine. Do konca roka je naplánovaných ešte niekoľko kôl rokovaní.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices