zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 37. týždňa 2016

K spomaleniu britskej ekonomiky by mohlo dôjsť „čo nevidieť“

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská obchodná komora [BCC] zhoršila svoju prognózu rastu britskej ekonomiky pre tento rok na úroveň 1,8 %, zatiaľ čo jej predchádzajúca predikcia hovorila o raste o 2,2 %. V roku 2017 komora očakáva, že HDP krajiny stúpne len o 1,0 %, pričom v predchádzajúcej prognóze počítala s rastom o 2,3 %. „Dôvodom spomalenia britského ekonomického rastu bude podľa BCC neistota čo sa týka ďalšieho usporiadania vzťahov medzi Britániou a EÚ a neistota okolo dohôd, ktoré obe zoskupenia medzi sebou uzatvoria. To povedie k utlmeniu ekonomického rastu. Britská obchodná komora očakáva, že k prudkému spomaleniu britského HDP dôjde už v najbližšom období a medzikvartálny rast v 3. a 4. štvrťroku 2016 bude iba na úrovni 0,1 %. To by znamenalo, že Británia bude balansovať na pokraji recesie, ale nespadne do nej. Hospodárstvu krajiny bude podľa BCC pomáhať hlavne oslabenie britskej libry, ktoré podporuje export tovarov a služieb za hranice, a tým aj rast ekonomiky,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Index ekonomickej nálady v Nemecku, ktorý zostavuje inštitút ZEW a vyjadruje očakávania ohľadom ekonomického rastu v krajine, sa v septembri nezmenil a zotrval na úrovni 0,5 bodu. Aj stabilný vývoj indexu môžeme hodnotiť pozitívne, trhy však očakávali jeho rast na hodnotu 2,5 bodu. Podindex inštitútu ZEW, ktorý odzrkadľuje súčasnú situáciu v nemeckej ekonomike, sa ale mierne zhoršil z 57,6 bodu na úroveň 55,1 bodu. Trhy očakávali síce jeho pokles, ale miernejší, na hodnotu 56,0 bodu. Súčasné makro údaje z nemeckej ekonomiky sú často zmiešané, ale viaceré indexy ekonomického sentimentu vychádzajú vcelku pozitívne. Aj aktuálny index ekonomickej nálady podľa inštitútu ZEW naznačuje, že ekonomická situácia v krajine by mala byť v nasledujúcich mesiacoch priaznivá.

USA: Spotrebiteľské ceny v USA stúpli podľa piatkových čísiel v auguste viac ako sa pôvodne očakávalo. Za rastom inflácie na novom kontinente v ôsmom mesiaci podpisoval prevažne rast nájmov ako aj zdravotných služieb, čo vyvažovalo aj pokles na poli cien pohonných látok. Index spotrebiteľských cien [CPI] rástol podľa Ministerstva práce USA medzimesačne o 0,2 %, pričom trh očakával stagnáciu na júlových 0,1 %. Po odpočítaní volatilných položiek ako jedlo a energie dosiahol augustová inflácia úroveň 0,3 % medzimesačne, čo je najviac od februára tohto roka. Medziročne americký CPI stúpol za august o 1,1 %, po tom čo v júli rástol 0,8-percentným tempom. Trh pritom očakával nárast len na rovné jedno percento. Rast inflácie v minulom mesiaci zvyšuje stávky na potenciálne zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Fed už na tohtotýždňovom zasadnutí.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

ROPA: Podľa zverejnenej prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] sa globálny dopyt po rope v tomto roku zvýši o 1,23 mil. barelov denne na úroveň 94,27 mil. barelov denne. A v budúcom roku OPEC očakáva, že dopyt po rope vzrastie o 1,15 mil. barelov na 95,42 mil. barelov denne. Zvýšený dopyt bude podľa predstaviteľov OPEC pochádzať hlavne z Indie, Číny a USA. OPEC zároveň očakáva, že ponuka ropy zo strany producentov, ktorí nie sú jeho členmi, sa tento rok zníži a v budúcom roku naopak porastie. Hlavným dôvodom budúcoročnej vyššej ponuky bude nová ťažba na ropnom poli Kašagan v Kazachstane.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices