francoise-grossette
Françoise Grossetȇte. PHOTO: © European Union.

Sociálny dumping? Problém v EÚ, na ktorom zarábajú veľké spoločnosti

Sociálny dumping (dumping – vývoz tovarov na zahraničné trhy za stratové ceny pri súčasnom zvýšení cien na domácom trhu; pozn. red.) je nepríjemná, no zároveň naliehavá téma, a to najmä pre zaseknutú nízku úroveň rastu a slabú konkurencieschopnosť mnohých krajín EÚ.

Deje sa tak vtedy, keď spoločnosti oslabujú tradičné lokálne trhy práce a úroveň sociálnej ochrany lacnejšími, často migrujúcimi pracovníkmi vo výrobe, prípadne keď výrobu presúvajú do tretích krajín, kde je nízka mzda, a výrobky sa z takýchto krajín dovážajú.

Françoise  Grossetȇ z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) poznamenala:  „Zamestnanci platia cenu za nečinnosť niektorých vlád vo vzťahu k potrebným štrukturálnym reformám a k sociálnemu dumpingu, ktorý nanešťastie existuje aj v EÚ. Ak sa majú podniky rozvíjať, potrebujú priaznivé daňové aj sociálne prostredie, ktoré neochromuje jedno alebo druhé spomenuté.“

V septembri na plenárnom zasadnutí poslanci tvrdili, že sociálny dumping vedie k veľkým deformáciám jednotného trhu. Navrhujú viaceré opatrenia, medzi ktoré patrí napríklad zákaz schránkových firiem, ktoré škodia vyhliadkam malých a stredne veľkých firiem.

Doru-Claudian Frunzulică zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente položil pred snemom otázku: „Ako môžeme opätovne zvyšovať mieru industrializácie, keď máme toľko dohôd o voľnom obchode, ktoré iným krajinám sveta ponúkajú množstvo výhod, hoci výroba v týchto krajinách je lacnejšia než výroba v EÚ?!

Prišli s niekoľkými dôležitými podmienkami, ako napríklad: chcú posilniť domáce aj cezhraničné kontroly inšpektorátu práce, žiadajú lepšiu výmenu informácií.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Guillaume Balas zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „Európa hovorí, že jej záleží na sociálnom pokroku. Teraz ho však treba dosiahnuť.“

Ide o vlastnú iniciatívnu správu poslancov, ktorá Komisiu nemôže k ničomu nútiť, no môže ju povzbudiť k činom.

O oma

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices