maňka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: European Union- EP.

Vladimír Maňka: Ak migranta umiestnime do Bulharska, pri prvej príležitosti odíde

Povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov ako celoeurópske riešenie zlyhali. Priznávajú si to už aj v Európskom parlamente a preto sa začína hovoriť o novom spôsobe riešenia migračnej krízy. Povinnosť prijímať utečencov by sa mohla zrušiť a každý členský štát by pomohol tak, ako môže

V európskom parlamente sa hovorí o novom pojme, takzvaná flexibilná solidarita.

“Hovoríme o flexibilnej solidarite, ktorá nebude len diktovať, pokiaľ ide o kvóty,“ hovorí Ivan Korčok, splnomocnenec vlády pre predsedníctvo.

Má ísť o nový systém, ktorý umožní členským štátom zapojiť sa do solidarity, ktorá je podľa europoslancov absolútne nevyhnutná.

Napríklad Nemecko spolu so škandinávskymi krajinami prijíma najviac azylantov. Slovensko vysiela svojich expertov do Frontexu, teda prispieva k ochrane hraníc, vyčleňuje peniaze na pomoc migrantom alebo poskytuje žiadateľov o azyl v inej krajine dočasné ubytovanie.

Výhrady má Nemecko

Zapojiť by sa mal tak každý štát ako môže iba že nie všetci sú za takéto riešenie. Výhrady má už spomínané Nemecko.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

“Čo je to flexibilná solidarita? Alebo je niečo flexibilné, alebo solidárne. Nemyslím si, že to takto môže fungovať,” hovorí Bernd Lange, europoslanec z Nemecka.

Tak, či tak o novom systéme sa hovorí už aj vo výboroch europarlamentu. Europoslanci sa totiž zhodujú, že ak migranta umiestnia do Rumunska alebo Bulharska dlho tam nezostane.

Musia sa dohodnúť

“Tento človek hľadá možnosti ako sa dostať do Nemecka a pri prvej príležitosti sa nebude integrovať, ale pôjde preč,“ hovorí Vladimír Maňka.

V europarlamente tak budú prebiehať rokovania o tzv. flexibilnej solidarite. Ak by sa na jej podobe dohodli, v praxi ju uvidíme od nového roka.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices