výbor
Zasadnutie výboru EP v Bruseli. PHOTO © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu. Riešiť sa bude najmä roaming a daňové raje

Poslanci začnú tento týždeň vyšetrovať kauzu Panama Papers. Ako prvých si vypočujú novinárov, ktorí o ukrývaní peňazí v daňových rajoch informovali verejnosť. Na pláne sú aj diskusie o roamingu a o tom, ako zabrániť jeho zneužívaniu, ekonomike, rozpočte a antisemitizme.

Osobitný výbor založený za účelom preverenia kauzy Panama Papers začne v utorok svoje vyšetrovanie. Jeho členovia sa budú rozprávať s novinármi, ktorí vyniesli informácie o daňových únikoch na svetlo sveta.

Priemyselný výbor v pondelok rokuje o primeranom využívaní roamingových služieb od budúceho roku, keď zmiznú roamingové poplatky. Nový návrh z dielne Komisie  chce dať poskytovateľom telekomunikačných služieb možnosť stanoviť limity na objem bezplatného roamingu, aby sa tak predišlo jeho zneužívaniu.

V pondelok do Parlamentu zavíta šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Členovia hospodárskeho výboru s ním budú rokovať o tom, ako sa bude vyvíjať európska ekonomika po britskom referende.

Rozpočtový výbor bude v stredu hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k rozpočtu na rok 2017. Dokopy sa ich nazbieralo až 2200. Poslancom sa nepáčia škrty, ktoré navrhujú členské štáty v Rade EÚ, keďže tieto podľa nich nepriaznivo vplývajú na hlavné politické priority, akými sú napríklad programy na podporu vedy a výskumu alebo infraštruktúry.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Po škandále s emisiami Komisia navrhla nové bezpečnostné, ekologické a výrobné  pravidlá, ktoré by mali spĺňať všetky nové autá. Tie budú vo štvrtok predmetom rozpravy vo výbore pre vnútorný trh.

V utorok je na pláne konferencia na tému novodobého antisemitizmu a ako sa s ním vyrovnávajú židovské komunity. Predsedať jej bude Martin Schulz spoločne s Antoniom Tajanim.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices