ttip
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ukončenie rokovaní o TTIP do konca roka je nereálne, zhodli sa ministri obchodu

Úvod rokovania patril liberalizácii obchodu s dôležitými obchodnými partnermi a najmä diskusii o formálnom ukončení, podpise a predbežnom uplatňovaní Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou (CETA). Obchodná zmluva s Kanadou bola predmetom diskusie aj na večeri na Bratislavskom hrade za účasti Chrystie Freelandovej, kanadskej ministerky pre medzinárodný obchod, ktorá sa uskutočnila v predvečer neformálneho zasadnutia Rady.

Členské štáty ocenili prípravu slovenského predsedníctva a zhodli sa na tom, že otázku predbežného uplatňovania je potrebné dokončiť čo najskôr. Ide o otázku dôveryhodnosti EÚ ako rokovacieho partnera a jej obchodnej politiky.

„Dohoda obsahuje oblasti, ktoré verejnosť vníma veľmi citlivo, napokon tu v blízkosti sme mali demonštráciu s medzinárodnou účasťou. Preto sme sa dohodli, že EK spolu s Kanadou pripraví spoločnú deklaráciu, ktorá sporné miesta vysvetlí,“ skonštatoval minister hospodárstva Slovenskej republiky Peter Žiga.

Ide napríklad o verejné služby, ochranu investícií a medzinárodné súdy alebo o pracovné a environmentálne normy. Členské štáty podporili návrh, aby dohodu schvaľovali ministri obchodu, s najväčšou pravdepodobnosťou na mimoriadnom zasadnutí Rady v Luxemburgu 18. októbra.

„Slovensko ako predsednícka krajina túto možnosť dôsledne a zodpovedne zváži,“ povedal Peter Žiga. V prípade pozitívneho výsledku by sa zmluva mala podpísať na summite EÚ – Kanada 27. októbra.

Ministri sa dotkli aj aktuálneho stavu rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi EÚ a USA (TTIP).

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

„Z diskusie vyplynulo, že ukončenie rokovaní o TTIP do konca roka je nereálne. Ďalším významným momentom budú blížiace sa prezidentské voľby v USA. Každá dohoda vrátane TTIP musí byť vyvážená a výhodná pre EÚ. Kvalita je tomto prípade dôležitejšia než rýchlosť prijatia,“ dodal slovenský minister hospodárstva.

O obchodnej politike vrátane TTIP sa bude diskutovať na zasadnutí Európskej rady, ktoré sa uskutoční 20. – 21. októbra. Ministri obchodu sa k téme vrátia na svojom novembrovom zasadnutí.

Ministri sa zaoberali aj v súčasnosti veľmi aktuálnou otázkou, či a akou formou treba modernizovať existujúci právny rámec nástrojov EÚ na ochranu férového obchodu. Na túto tému v závere neformálneho zasadnutia nadviazalo rokovanie o niektorých aspektoch protokolu o pristúpení Číny k WTO, ktoré súvisia s udelením štatútu trhovej ekonomiky Číne.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices