korcok-gigiadze
Štátny tajomník Ivan Korčok a štátny tajomník Grutínska G. Gigiadze. PHOTO: Archív MZV.

Ivan Korčok: Spolupráca s Gruzínskom je vzorom spolupráce medzi partnerskými krajinami a EÚ

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok na pracovnom obede prijal štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Gruzínska Gigiho Gigiadzeho.  

Spoločnému rokovaniu štátnych tajomníkov dominovala téma liberalizácie vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska, ktorá je v súčasnosti diskutovaná na pôde Rady EÚ. Slovenská republika v pozícii predsedníckej krajiny momentálne vedie v Rade rokovania s cieľom dosiahnuť dohodu medzi členskými štátmi a následne vstúpiť do rokovaní s Európskym parlamentom tak, aby bol legislatívny proces zavŕšený čo najskôr.

Spomedzi krajín Východného partnerstva patrí Gruzínsko k tým, ktoré majú s Európskou úniou najintenzívnejšie vzťahy. Prielomom vo vzťahoch bol podpis Asociačnej dohody v roku 2014. „Spoluprácu s Gruzínskom považujeme za vzor spolupráce medzi partnerskými krajinami a úniou,“ podotkol štátny tajomník I. Korčok, pričom poukázal na to, že Gruzínsko je príkladom úspechu Európskej susedskej politiky. V súvislosti s parlamentnými voľbami v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia 8. októbra, vyjadril očakávanie, že „nová gruzínska vláda sa prihlási k plneniu reforiem tak, ako sú vytýčené v Asociačnej dohode.“

S Gruzínskom má Slovenská republika najintenzívnejšie kontakty zo všetkých krajín južného Kaukazu. Posledným príkladom je oficiálna návšteva prezidenta SR A. Kisku v Gruzínsku, ktorá sa uskutočnila v júni tohto roku.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices