policia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Srbsko-maďarskú hranicu strážia tisícky policajtov, referendum sa blíži

BUDAPEŠŤ / Tísícky policajtov strážia maďarsko-srbskú hranicu, cez ktorú sa vlani tlačilo smerom na západ veľké množstvo utečencov. Výstavbu bariér na hranici inicioval premiér Orbán. Ten sa netají tým, že v krajine nechce vidieť migrantov z Blízkeho východu a v blížiacom sa referende očakáva podporu voličov.

Už túto nedeľu budú obyvatelia Maďarska hlasovať v kontroverznom referende o migračných kvótach. Hlasovanie je súčasťou agendy premiéra Viktora Orbána. Politika, ktorý volá po radikálnom riešení otázky utečencov nielen v Maďarsku, ale v celej Európskej únii.

Vytvorenie tábora

„Strácame postupne naše európske hodnoty a identitu, akoby sme žaby varili vo vlažnej vode. Celkom jednoducho, pomaly tu bude čoraz viac moslimov a my už nebudeme poznať Európu,“ myslí si Viktor Orbán. Orbán dal vybudovať na hranici ploty, kvóty na prerozdelenie migrantov odmieta, namiesto toho žiada vytvoriť veľký tábor pre utečencov na pobreží Líbye.

Objavili sa plagáty

V jednom z posledných prieskumov až 82 percent Maďarov súhlasilo s plotom na hranici. Vláda pred referendom zintenzívnila protiimigrantskú rétoriku. Na plagátoch sa objavili nápisy, ktoré hovoria o tom, že migranti boli za novembrovými atentátami v Paríži a môžu aj za zvýšený počet útokov na ženách.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Maďarská opozícia už vyzvala voličov, aby referendum bojkotovali. Extémistická strana Jobbik zase odkázal Orbánovi, že ak nebude na hlasovaní aspoň 50 percentná účasť, mal by okamžite odstúpiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices