Experti z celého sveta v Bratislave: Free Wifi pre všetkých a všade

BRATISLAVA / Bratislava sa od stredy na dva dni premenila na hlavné mesto európskej digitálnej agendy. Je tu viac ako 800 expertov, podnikateľov, odborníkov a predstaviteľov Európskej únie. V hlavnom meste rokujú o tom, ako vytvoriť jednotný digitálny trh. Napríklad, aby sme všetci mali jednoduchší prístup k internetu.

Jednou z iniciatív je, aby sa každé mesto a obec v Európe snažili o voľné pripojenie na internet. Tak, aby sa na bezplatnú sieť wifi mohli pripojiť ľudia bez ohľadu na to, z akej sociálnej vrstvy pochádzajú alebo kde žijú. Témou je aj zrušenie roamigových poplatkov. S touto myšlienkou prišli predstavitelia EÚ ešte v roku 2009.

„Už budúci rok sa ľudia môžu tešiť na to, že zrušíme roamingové poplatky v celej EÚ a takisto aj nevyžiadané blokovanie,“ povedal Andrus Ansip, eurokomisár pre jednotný digitálny trh.

Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini si na konferencii vyskúšal, aké je to mať svojho dvojníka v podobe hologramu. Predstavil Slovensko ako inovatívnu krajinu, v ktorej je možné testovať moderné technológie. V spolupráci s automobilkami a mobilnými operátormi chce Slovensko spustiť digitálnu testovaciu dráhu. Cieľom projektu je, aby pri ceste autom na diaľnici nedochádzalo k výpadkom internetovej siete.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Rýchlejšia 5G sieť

„V krátkej dobe by som chcel pozvať na úrad automobilky a operátorov, aby sme spolu hovorili o tom, ako tento projekt zrealizovať. Ja by som bol rád, keby takáto dráha vznikla a bola čím skôr zrealizovaná,“ povedal Pellegrini.

Realitou by do štyroch rokov mala byť 5G sieť. Tá bude oproti súčasnej 4G sieti neporovnateľne rýchlejšia. Na konferencii prebiehali aj debaty o kybernetickej bezpečnosti, ktorá je tiež jednou z priorít jednotného digitálneho trhu.

„Každý občan by mal mať také zručnosti, aby sa v digitálnom priestore cítil dobre. Podnikatelia musia mať príležitosti rásť v digitálnom prostredí,“ povedal premiér Robert Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices