PHOTO: European Parliament 2016

Ivan Štefanec: Ľudia by mali Úniu považovať za svoju, nie je to niekto, kto rozhoduje za nich

Podľa europoslanca Ivana Štefanca čelí Únia v súčasnosti mnohým výzvam. Svoj pohľad na jej súčasný stav a kroky do budúcnosti premietol do krátkeho rozhovoru.

Európska únia dnes čelí mnohým výzvam. Ako je na tom podľa vás jej súčasný stav?

V prvom rade je, samozrejme, ovplyvnená rozhodnutím občanov Veľkej Británie odísť. Táto neistota ovplyvňuje všetkých. Ďalšou veľkou výzvou je stále migračná kríza, ktorá nie je na konci. Potrebujeme zlepšiť vonkajšiu aj vnútornú bezpečnosť a v neposlednom rade aj ekonomickú výkonnosť Únie. Ešte stále je veľa ľudí bez práce, osobitne mladých, takže tie ekonomické témy, aj keď nie sú až také viditeľné, sú stále veľmi dôležité. Ďalšou veľkou témou je akési mentálne rozdelenie východu a západu najmä v otázke migrácie, preto potrebujeme urobiť všetko preto, aby sme sa k sebe priblížili a nie rozdeľovali.

Môže tomu pomôcť aj bratislavský summit?

Myslím, že je kľúčový v tom, aby došlo k porozumeniu už v prípade dvadsaťsedmičky. Treba nájsť spoločnú reč ako ďalej v oblasti zlepšenia stavu bezpečnosti, ochrany hraníc, vnútornej a vonkajšej bezpečnosti. Hovoríme o vytvorení spoločných bezpečnostných zložiek v rámci Severoatlantickej aliancie. Európa musí zlepšiť svoju obranyschopnosť, to je pochopiteľné, hovoríme aj o prepojení spravodajských služieb, aby si viac odovzdávali informácie a nehrali sa len na svojom teritóriu. Kľúčové pre budúcnosť sú takisto, ako som naznačil, ekonomické témy.

V súčasnosti ešte stále nefunguje jednotný digitálny trh. Ako bude Únia postupovať v tomto prípade?

Potrebujeme odstrániť bariéry medzi jednotlivými krajinami, aby sme vytvorili spoločný digitálny trh a informácie tak mohli prúdiť slobodne medzi krajinami. Obyvateľov potrebujeme prepojiť na internet, aby mali nielen lacnejšie telefonovanie, ale aj internet a energiu, o tom je práve projekt Energetickej únie. Projekty v oblasti ekonomiky sú naozaj dôležité, aby ľudia videli užitočnosť Únie, aby sa cítili bezpečne, považovali ju za svoju a pochopili, že to nie je niekto, kto robí rozhodnutia za nich, ale je to stále Únia členských štátov a nie nejaký celok, ktorý je nad nimi.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

V takomto svetle sa pravdepodobne chce Európska únia prezentovať aj do budúcna.

Áno, tá politika je jednoducho stále tvorená národnými štátmi a aj bude na základe subsidiarity. Je to spôsob, ktorý presadzujem aj ja osobne. Túto subsidiaritu by sme si mali zachovať, je to právomoc o tom, o čom sa bude rozhodovať na národnej úrovni a čo posunieme na európsku úroveň, aby tá vždy zostala dole a spolupracovali sme len v tom, na čom sa dohodneme. V súčasnosti sú to témy digitalizácia energetiky, bezpečnosti a zahraničnej politiky.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O jen

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices