plenarne-zasadnutie
Rokovanie poslancov EP. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä zmenu klímy a roaming

Zmena klímy: EP je pripravený ratifikovať parížsku dohodu

Európsky parlament je pripravený na ratifikáciu globálnej dohody o zmene klímy, na ktorej sa zmluvné strany dohodli minulý rok v Paríži. Ak ministri členských štátov odobria uzavretie dohody zo strany EÚ na svojom stretnutí v piatok 30. septembra, poslanci budú môcť hlasovať o svojom súhlase so znením dohody v utorok v Štrasburgu.

Rozprava pred zasadnutím Európskej rady o migrácii, Rusku a obchodnej politike EÚ

Poslanci budú v stredu diskutovať o témach, na ktoré sa počas zasadnutia Európskej rady v dňoch 20. – 21. októbra zamerajú lídri členských štátov. Rozprava, na ktorej sa zúčastnia aj zástupcovia Rady a Komisie, sa tak zameria na najnovší vývoj a pokrok v oblasti migrácie, kľúčové otázky v oblasti zahraničného obchodu EÚ a budúcnosť vzťahov Únie s Ruskom.

Dôraznejší zákaz vývozu produktov využívaných pri mučení
Parlament bude v utorok diskutovať a hlasovať o nových pravidlách EÚ zameraných na dôslednejšie zamedzenie vývozu tovarov, ktoré by mohli byť využité pri mučení alebo popravách. V rámci rokovaní s členskými štátmi poslanci presadili ustanovenia, ktoré zakazujú umiestňovanie na trh a propagáciu produktov využívaných na kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, ako aj ich tranzit cez územie EÚ.

Roaming: Rozprava o férovosti politiky primeraného využívania

Navrhované opatrenia politiky primeraného využívania roamingu, ktoré by mali zabrániť užívateľom mobilných telefónov zneužívať úniové pravidlá týkajúce sa zrušenia roamingových poplatkov v rámci EÚ, budú v utorok večer predmetom plenárnej rozpravy poslancov so zástupcami Komisie.

Konflikt záujmov v EK: Poslanci budú požadovať vysvetlenie

V reakcii na viaceré medializované informácie o prepojeniach bývalých a súčasných komisárov na podnikateľské prostredie sa budú poslanci v utorok večer pýtať exekutívy EÚ, ako v budúcnosti plánuje takýmto konfliktom záujmov zabrániť.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Stav gréckych hospodárskych reforiem

Poslanci budú v utorok popoludní diskutovať s komisárom Pierrom Moscovicim o gréckom programe makroekonomických úprav a jeho dopadoch,  ako aj o budúcich rokovaniach medzi Aténami a gréckymi veriteľmi.

Rozprava o právach žien v Poľsku

Snahy o sprísnenie už v súčasnosti reštriktívnych poľských právnych predpisov týkajúcich sa sexuálneho a reprodukčného zdravia budú v stredu popoludní predmetom plenárnej rozpravy. Poslanci vyjadrili obavy najmä v súvislosti s návrhmi zákonov v oblasti prístupu žien k legálnej interrupcii  a využívania ľudských embryí pri mimotelovom oplodnení, ktorými sa aktuálne zaoberá poľský Sejm.

Situácia v Sýrii a v Kolumbii

Najnovší vývoj v Sýrii, vrátane snáh USA a Ruska o obnovenie prímeria, ktoré stroskotalo po útoku z 19. septembra na humanitárny konvoj OSN a ofenzíve sýrskej vlády v Aleppe, bude v stredu popoludní predmetom plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini. Plénum bude tiež v samostatnej rozprave diskutovať o mierovom procese v Kolumbii a referende naplánovanom na 2. októbra, ktorého predmetom bude mierová dohoda s rebelmi z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

Bezplatný Interrail k 18. narodeninám? Poslanci budú zvažovať pre a proti

Nápad darovať mladým Európanom k ich 18. narodeninám poukaz Interrail a umožniť im tak precestovať a lepšie spoznať Európu, bude v utorok predmetom plenárnej rozpravy poslancov so zástupcami Komisie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices