Únia zavádza v Turecku elektronické karty, utečenci tak dostanú finančné príspevky

Európska únia poskytne utečencom v Turecku 348 miliónov eur cez elektronické karty. Ide o najväčší projekt humanitárnej pomoci.

Únia podpísala svoj doteraz najväčší humanitárny projekt. Program využíva prevod peňazí na elektronické karty, ktoré majú pokryť každodenné potreby utečeneckých rodín v Turecku. Financovanie prebieha pod systémom takzvanej núdzovej záchrannej sociálnej siete (ESSN) a je prvým svojho druhu.

Komisár pre humanitárnu pomoc a krízové ridenie Christos Stylianides tvrdí, že v poskytovaní humanitárnej pomoci ide o veľký krok. „Rozvinuli sme inovatívny systém, ktorý ľuďom doručí to, čo najviac potrebujú tou najefektívnejšou cestou. Prostredníctvom ESSN sa naša pomoc dostane priamo k najzraniteľnejším utečencom.“

Záväzok Únie a členských štátov má byť zmenou v mnohých životoch

Partnerom iniciatívy je aj turecký Červený polmesiac. Podľa hlavného predstaviteľa Derema Kinika projekt utečencov posilní, umožní im posielať deti do školy a zabezpečiť svoje rodiny. „Je to unikátny program, ktorým si zraniteľní ľudia zachovajú svoju dôstojnosť.“

Od októbra 2016 má finančná pomoc formou pravidelných mesačných príspevkov prichádzať na elektronické karty, ktoré utečenci dostanú. Nový systém má tak pomôcť aj miestnej ekonomike. Do prvej štvrtiny roku 2017 pomôže miliónu ľudí. V súčasnosti je krajina útočiskom pre 3 milióny utečencov a viac ako 90 % z nich žije mimo táborov. Európska komisia týmto spôsobom pokračuje v napĺňaní svojich záväzkov v rámci dohôd s Tureckom.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O jen

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices