zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 38. týždňa 2016

OECD zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky

SLOVENSKO: Naša krajina sa po letných prázdninách opäť vrátila na finančné trhy. V aukcií štátnych dlhopisov si Slovensko celkovo požičalo takmer 270 mil. EUR. V konkurenčnej aukcii dlhopisov so splatnosťou v januári 2017 dosiahol celkový dopyt 267 mil. EUR, pričom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity [ARDAL] nakoniec akceptovala 108 mil. EUR pri priemernej úrokovej miere 0,3939 %. V druhej konkurenčnej aukcii dlhopisov splatných v januári 2031 mali investori záujem nakúpiť cenné papiere za 300 mil. EUR, štát nakoniec akceptoval 142 mil. EUR pri sadzbe 0,7879 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Okrem konkurenčných uskutočnil ARDAL aj nekonkurenčné aukcie. Počas letných prázdnin agentúra neuskutočnila ani jednu aukciu štátnych dlhopisov z dôvodu, že štát mal dostatok hotovostných rezerv.

SVET: Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj [OECD] minulý týždeň zverejnila novú prognózu rastu globálnej ekonomiky. Podľa nej vzrastie svetová ekonomika tento rok o 2,9 % a budúci rok o 3,2 %. Oproti svojej predchádzajúcej predikcii z júna tohto roka tak OECD svoje odhady rastu ekonomiky o niečo zhoršila, keďže v júni očakávala, že svetové hospodárstvo vzrastie tento rok o 3,0 % a v roku 2017 o 3,3 %. K výraznejšiemu zhoršeniu očakávaného rastu ale došlo v prípade USA, pre ktoré OECD odhadovala tohtoročný rast o 1,8 %, ale po novom už len o 1,4 %. Aj vyhliadky pre eurozónu OECD zhoršila, ale nie tak výrazne ako v prípade USA. V júni predpokladala, že ekonomika eurozóny porastie tento rok o 1,6 %, ale podľa aktuálnej prognózy odhaduje posilnenie hospodárstva menového bloku o 1,5 %.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

NEMECKO: Ratingová agentúra Fitch minulý týždeň zverejnila výsledky svojho prehodnocovania nemeckého ratingu. Dlhodobý rating Nemecka v zahraničnej aj domácej mene Fitch ponechal nezmenený, na najvyššej „trojáčkovej“ úrovni so stabilným výhľadom. Krátkodobý emisný rating v zahraničnej aj domácej mene zostal taktiež zachovaný na úrovni F1+. Agentúra hodnotí pozitívne nemeckú ekonomiku, hlavne čo sa týka diverzifikácie jej hospodárstva, klesajúceho verejného dlhu a aj očakávaného rastu HDP. Fitch predpovedá krajine tento rok rast ekonomiky o 1,7 % a budúci rok o 1,4 %, pričom ťahaná by mala byť hlavne súkromnou správou a investíciami.

TURECKO: Ratingová agentúra Moody’s sa „zakusla“ do prehodnocovania ratingu Turecka, toto ale nemalo ani zďaleka taký dobrý výsledok ako v prípade Nemecka. Práve naopak. Agentúra znížila rating Turecka do špekulatívneho pásma. Doteraz sa Turecko nachádzalo v investičnom pásme, síce úplne na jeho chvoste, ale predsa. Tento prepad do špekulatívneho pásma bude zrejme pre krajinu znamenať vyššie náklady na požičiavanie si. Moody’s odôvodňuje zníženie ratingu predovšetkým pretrvávajúcimi politickými turbulenciami, ktoré sa vyostrili v júli, kedy došlo k pokusu o prevrat v krajine. Politická nestabilita odstrašuje zahraničné investície, brzdí turistický ruch a ekonomické reformy v krajine.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices